Nechifor il someaza pe Flutur să ”fie barbat” si sa dea explicatii la investitiile esuate


Intră acum și în grupul de

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, care conduce din fotoliul de lider si PSD Suceava l-a acuzat pe fostul preşedinte al CJ, Gheorghe Flutur, lider judetean al PDL ca a ales cu buna stiință o zonă cu risc de inundaţii pentru înfiinţarea unui centru intermodal la Suceava, iar acum cere autorităţilor să se implice pentru realizarea investiţiei.

Catalin Nechifor l-a somat pe Gheorghe Flutur „să lase jos fularul portocaliu” şi să explice care au fost motivele pentru care a ales ca Centrul intermodal de la Suceava să fie amplasat într-o zonă inundabilă din localitatea Dărmăneşti, când acesta ar fi trebuit amplasat în localitatea Dorneşti, unde există şi legătura cu calea ferată cu ecartament larg pentru ţările din fostul spaţiu al Uniunii Sovietice, lângă biroul vamal de acolo şi unde nu există risc de inundaţii.

El a spus că vrea să discute cu Gheorghe Flutur această situaţie în condiţiile în care Consiliul Judeţean Suceava va trebui să găsească finanţare pentru a limita riscul de inundaţii în zona pentru care s-a realizat proiectul Centrului intermodal.

„E uşor să faci acuzaţii. Nu înţeleg cum poţi să dinamitezi un proiect şi să urli că nu se face o staţie intermodală într-un spaţiu impropriu. Ce să facem? Să descărcăm direct în vapor, pentru că acolo, când au fost inundaţii, a fost lac câteva zile?”, s-a întrebat Nechifor.

El a arătat că şi în cazul şoselei de centură a municipiului Suceava, s-a ales cea mai proastă variantă, unde pământul este nesigur şi din cauza lucrărilor suplimentare de consolidare a terenului costurile investiţiei au crescut de la 220 de milioane de lei, la 350 de milioane de lei.

Preşedintele PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a cerut, miercuri, autorităţilor sucevene şi USL să se implice în realizarea Centrului intermodal de transport marfă Dărmănești, investiţie prevăzută în strategia naţională de transport intermodal.

Flutur arată într-un comunicat de presă că în urma unei interpelări adresate ministrului Transporturilor i s-a răspuns că investiţia nu este inclusă pe lista de proiecte propuse pentru finanţare şi subliniază că deja este un fapt cunoscut că USL a blocat investiţiile în judeţul Suceava şi a tăiat fondurile pentru proiecte în derulare.

Flutur menţionează că în vederea construirii Centrului intermodal de transport marfă din Dărmănești, autorităţile judeţene sucevene au depus la CNCFR, încă din anul 2012, toate documentele necesare, inclusiv contractele de asociere, actele doveditoare privind punerea la dispoziţie a terenului şi studiile care să ateste viabilitatea soluţiei privind amplasamentul de la Dărmăneşti.

„Având în vedere situaţia sesizată solicit, încă o dată, luarea  tuturor  măsurilor astfel încât să fie depusă în cel mai scurt timp cererea de finanţare. Termenul limită este 31.decembrie 2013, cererile de finanţare sunt evaluate în ordinea depunerii, iar contractarea se va realiza în ordinea finalizării proceselor de evaluare, în limita bugetului disponibil”, mai arată Flutur care şi-a exprimat speranţa ca documentaţia transmisă de judeţul Suceava să nu aibă soarta altor lucrări şi să fie rătăcită.

În răspunsul primit de Flutur din partea Ministerului Transporturilor se arată că zona Suceava este cuprinsă în Strategie de Transport Intermodal în România 2020, ca zonă pentru construirea a cel puţin unui terminal intermodal, investiţia fiind prevăzută şi în Programul de guvernare 2013-2016.

Totodată, se arată că CNCF “CFR” SA menţionează într-un studiu că zona identificată pentru centrul intermodal de transport marfă este destinată în special traficului auto, legăturile feroviare fiind greu accesibile, dar că prezintă şi risc crescut de inundaţii.


Intră acum și în grupul de