„Bursa Investitorului”, o initiativa legislativa depusa de deputatii Sanda-Maria Ardeleanu, Raluca Turcan si Gheorghe Ialomiţianu


Intră acum și în grupul de

Deputatul PDL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, a depus miercuri, la Camera Deputaţilor, împreună cu colegii săi Raluca Turcan și Gheorghe Ialomiţianu, inițiativa legislativă “Bursa Investitorului”. „O Lege prin care să se ia unele măsuri concrete de stimulare a învăţământului profesional, universitar şi a cercetării ştiinţifice este absolut necesară în contextul în care calitatea educației din România ocupă, în majoritatea clasamentelor, locuri codașe din Europa. Aceste statistici sunt consecința lipsei de finanțare și de viziune de care dau dovadă autoritățile guvernamentale, aspecte semnalate de noi în repetate rânduri”, a declarat parlamentarul democrat-liberal.

ardeleanu

Potrivit lui Ardeleanu, inițiativa legislativă intitulată “Bursa Investitorului” propune un set de măsuri care pot conduce la compatibilizarea sistemului educaţional cu piaţa muncii. „Având în vedere că piața muncii cere tot mai multă calificare şi performanță iar cei ieșiți de pe băncile școlii nu le oferă, incompatibilitatea între sistemul de învăţământ şi piaţa muncii va crea o situație de-a dreptul dramatică pentru tinerii României. Se pare că avem un cerc vicios care, dacă nu este rupt, condamnă absolvenții la sărăcie și România, la stagnare economică sau chiar regres”, a apreciat deputatul PDL de Suceava.

Sanda-Ardeleanu consideră că Guvernul trebuie să înțeleagă că facilitățile acordate mediului privat, studenților nu reprezintă favoruri, ci o investiție în economie. „Educaţia compatibilă cu piaţa muncii înseamnă dezvoltare economică prin locuri de muncă bine plătite. Inițiativa legislativă pe care mi-am pus semnătura oferă urmatoarele soluții în vederea rezolvării unor problemele care vizează corelarea între sistemul de educație românesc și piața muncii: asigurarea de burse pentru elevii și studenții din învățământul profesional sau universitar de către întreprinzători privați, stimularea angajatorilor care aleg finanţarea unor studii sau cercetări în domeniul în care îşi desfăşoară activitatea, beneficiarii burselor pot fi obligaţi de agenţii economici, prin contractul semnat la începutul bursei, să lucreze maxim trei ani pentru angajator”, a explicat parlamentarul democrat-liberal.

Ardeleanu a mai ţinut să precizeze că proiectul de lege “Bursa Investitorului” raspunde astfel și uneia dintre solicitările venite din partea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ în „Apelul pentru salvarea învățământului românesc” și care se referă la identificarea unor soluții pentru ca elevul absolvent să fie competitiv pe piața muncii.


Intră acum și în grupul de