Balan: Cerem formarea unei Comisii de ancheta a activitatii de la Termica


Intră acum și în grupul de

balan 2-2013Conferinta de presa

Ioan Balan, presedintele Organizatiei Municipale Suceava a PDL:

Nu sunt chiar asa de rezolvate lucrurile cu Termica. Lucrurile intra intr-o nebuloasa destul de mare. Problema cea mare e cu datoriile catre Termica a cetatenilor. Daca vrem ca cetatenii sa plateasca, trebuie sa le demonstram ca sunt corecte si adevarate.

Oamenii vin la cabinetul meu si spun ca unii lideri PNL sustin o anumita firma de insolventa care e pentru Termica si favorizarea la plata a unor firme care au adus carbune. Va spun ca asta se discuta in piata in momentul de fata.

Consilierii PDL au avut in vedere amendamentul de a majora pretul la 445 lei pana pe 9 noiembrie cand se preconizeaza ca centrala noua va darui cu generozitate maxima la pret mic caldura sucevenilor.

Acum vorbim ca direct sau indirect sucevenii platesc si vor plati la Termica. Am luat hotararea sa cerem si sa votam formarea unei Comisii de ancheta a activitatii de la Termica. Aud politicieni care sunt la putere si sustin ca nu au treaba cu ce se intampla la Termica, dar au dovezi. Ii somez public pe acei politicieni si in pas alergator sa mearga cu dovezile si informatiile la DNA. Sa nu se sperie ca au acele dovezi. E vorba de lideri locali care spun asta. Cu siguranta, si Baisanu e unul dintre cei care sustin ca au dovezi si trebuie sa le faca publice. Daca stie cineva de lucruri necurate si afaceri ilicite, chiar daca in ele sunt implicate personalitati publice, sunt obligati sa le faca publice la institutiile abilitate ale statului.

Cred ca e nevoie de exercitiul asta pentru a credibiliza pretul viitor la energie. Nu poti iesi in presa sa spui ca acolo sunt lucruri de neacceptat, dar ai pretentia ca oamenii sa plateasca direct si indirect. Comisia de ancheta trebuie sa lamureasca toate aspectele. Sa raspunda si la intrebarea cum s-a ajuns la acele datorii pe care Termica cere sa le fie recunoscute.

Am vazut o atentie deosebita a primarului nostru asupra subiectului iarna 2013-2014. Sper ca lucruile sunt in grafic. Cea mai mare spaima a cetatenilor nu e dimensiunea troienilor de zapada, ci a troienilor de facturi pentru iarna. Vad ca autoritatile locale sunt implicate, sunt dispuse, dar vreau sa vad ce se intampla cand vine iarna efectiv. Ingrijorarea cea mare e costul oamenilor pentru a iesi cu bine in primavara.

Proiectul aeroportul suceava e unul in care m-am implicat. Vad ca aeroportul e o mireasa caruia ii pregatim zestre, dar nu ii gasim flacau. Vad ca cei de la CJ incearca solutii la Bucuresti. Vad ca solutia nu poate veni de la CJ, ci de la Guvern. Am incercat si noi cand am fost la putere si nu am reusit. Degeaba vorbim de Suceava ca atractie turistica daca faci 8 ore de la Suceava la Bucuresti.

Ne mai trezim ca vin niste bani sa mai punem un bibelou in curtea aeroportului fara a avea vreun folos. Cred ca Guvernul trebuie sa se implice mai serios. Nimeni nu crede ca aeroportul Suceava e ineficient. Vorbim doar de decizie de la Bucuresti. Nu stiu cum se face asta, dar cand socialistii au fost la guevrnare, Suceava a fost tratata de mana a doua. Amintiti-va de drumul care a cotit-o la Iasi in loc sa vina la Suceava.

Am fost la inaugurarea lucrarilor la DN Suceava-Botosani. Am inteles ca e de bonton ca firma care face lucrurile sa arate o forta deosebita. Utilajele erau incarcate cu agregate. Asta arata neputinta guvernarii de a da fata cu realitatile. Realitatea putea fi cea de azi, 3 camioane si 2 buldozere. Cand vine premierul sunt sute si cand pleaca mai sunt 3. Nu fac vinovate doar autoritatile locale sau judetene. E o mentalitate pe care dorim sa o intrerupem. Cu siguranta ca au fost situatii cand si noi am practicat lucruri de genul asta, dar nu de amploarea de la drumul Suceava-Botoşani. Daca vor veni colegi de la putere si vor spune ca a fost suspendata cursa Tarom din cauza lui Basescu e clar.

Ei erau cu drumul in lucru. Nu blochezi un drum de la Dumbraveni la Botosani. A fost o demonstratie de forta din partea proprietarului si atat. Ma deranjeaza faptul ca ne-au luat de prosti. Au venit sa faca expozitie cu materiale de constructie si utilaje.

Guvernul trebuie sa faca exact ce am facut noi in situatii similare cand s-a mai pus problema sa se anuleze curse la Suceava. Daca nu e o motivatie economica, e clar ca e una politica. Am verificat si dpdv economic se sustine cursa. E clar ca in urmatoarele 2 saptamani nu ai nici un loc. Atunci, e clar politica.”


Intră acum și în grupul de