Baisanu: „Termica e in faliment datorita pierderilor pe retea. Primaria nu a platit catre Termica pierderile”


Intră acum și în grupul de

alexandru baisanu 1Conferinta de presa

Alexandru Baisanu, presedintele PNL Suceava:

„Am stat azi noapte cu trei ingineri in retele termice in cadrul Biroului municipal al PNL si am inteles cum functioneaza sistemul. Termica este profitabila.

Azi, in CL se incearca inchiderea unei usi dupa care sa nu mai putem reveni si problema va genera un mare haos pentru cetatean. Adrem Invest da caldura pe gaz si biomasa. Daca Termica e in insolventa si mai are doi pasi pana la faliment e pentru ca avem pierderi, care nu sunt la producator, ci la reteaua primara si secundara.

De la producator presiunea in tevi e de 25 atmosfere. La Burdujeni ajunge la 22 atmosfere. Cand pleaca spre Zamca, presiunea e de doar 3-5 atmosfere. E din cauza cotei de nivel foarte  mare. Asta inseamna pompe care imping apa la cote mari cu mare consum de curent. Reteaua principala produce pierderi si pentru ca e o sita prin care se duce apa calda in pamant.

Pierderile sunt incluse in factura la oameni, iar Primaria plateste subventie din banii cetatenilor. Stau si ma intreb daca cei 4.000 de miliarde bagate in Termica pana acum in mandatele sale ar fi fost bagate in refacerea infrastructurii ce se intampla? Noi platim ca fraierii, iar banii se duc pe pierderile in retea.

Nu avem pierderile normale, tehnice, ci pierderi majore pe canalul principal si apoi cele secundare. Termica e in faliment datorita pierderilor pe retea. Primaria nu a platit catre Termica pierderile sub nici o forma. Lungu a folosit Termica drept o afacere ca sa nu fie deranjat cumva alegatorul.

Apa s-a dus in pamant, iar banii la niste smecheri. Azi in CL se discuta concesiunea retelei si inseamna un alt mare tun care se da sucevenilor. Nu e normal sa concesionezi o retea in pierdere. Ce societate ar veni sa concesioneze o gaura de 50 de miliarde de lei, anual? Nimeni nu face asta decat daca cineva o repara.

Trebuie sa investim in aceasta retea. Daca Primaria o face, de ce sa o concesionam unuia sau altuia? Cum Dumnezeu s-a gandit Adrem sa isi scoata si licenta de transportator? Se stia dinainte ca Termica se va duce in cap si e vorba de un plan bine pus la punct de niste oameni cu foarte multi bani.

Noi  sustinem ca nu trebuie concesionata reteaua. Putem cere Guvernului sa ne ofere posibilitatea sa ne lase sa angajam o parte din angajatii Termica la noua firma care va administra reteaua in cadrul Primariei. PNL nu va vota o asemenea HCL.

Am vazut foarte multi politicieni care ne povestesc de comisii peste comisii ca sa nu se intample nimic. Ce sa faci cand unul e profesor, altul doctor altul pianist.  PNL a votat aseara ca in CL sa nu voteze punctele de azi si sa nu imormanteze Termica si sa nu scoata la licitatie gaura. Vrem un expert strain de Termica, de Guvern, de Primarie. Cei mai buni sunt francezii in aceste chestiuni. Daca azi in CL nu se va aproba aducerea unuui specialist sau a unei echipe, straine de orice interes local sau national, PNL in solidar, va face plangere penala pe problema Termica. E prima oara cand ma gandesc sa fac plangere. M-am saturat sa vad cum suntem furati. Voi face plangere factorilor responsbaili din CL si Primarie.

Vom face plangere penala pentru tot ce inseamma CL, Primarie, Consiliul de Administratie si AGA. Lumea stie cine e groparul Termica si tatal copilului care se numeste Adrem. Va trebui sa vina procurorul si sa dispuna ce e drept. Lungu are de ales. Sa accepte verificarea sau plangerea penala.

La tribunal doi soti se judecau ca se bateua. Vine martorul si spune ca e un procedeu vicios ca el o batea ca se farda, iar ea se farda ca sa nu se vada vanataile din batai. Deci reteaua nu trebuie sa ajunga la producator ca se face monopol si nu e in regula.

De 9 ani, niste oameni si-au batut joc intentionat. Anunt public ca va fi o criza majora de lemn de foc pentru suceveni pentru ca tot lemnul de foc e achizionat de Schweighofer care e parte din Bioenergy si tot lemnul se va duce in zona asta. Va imaginati cate padure trebuie taiata ca sa intre in centrala noua? Enorm de mult. Pierderi au generat si licitaiile facute la Termica sub obladuirea lui Lungu si a celor din CA. Sa vedem cum s-a luat carbunele si tot restul ce a folosit. Ne vom speria cand vom vedea cu cati bani s-a cumparat o matura la Termica sau o cana. Propun tuturor partidelor sa accepte sa chemam un specialist pentru a lamuri.

M-am saturat. Cei care salveaza acum Termica sunt de fapt cei care au furat Termica si au ingropat-o. Sa aflam adevarul. Pentru un bordel, daca lucrurile nu merg bine, nu schimbi clanta de la usa. PNL de disociaza de orice magarie s-a facut pana acum la Termica. Cred ca daca s-ar cere o comisie pentru a verifica treaba cu terenurile lui Basescu, va trebui vazut daca exista vreo implicare a organelor statului in asta.”

 


Intră acum și în grupul de