Sanda-Maria Ardeleanu: “Rigipsul trebuie de urgenta dat jos din foaierul Casei de Cultura”


Intră acum și în grupul de

sanda maria ardeleanu

Deputatul PDL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, a declarat, joi, că nu vrea ca mandatul său să fie legat de distrugerea clădirii Casei de Cultură a Sindicatelor din Suceava și că “se angajează să depună toate eforturile pentru salvarea ei”. Într-o postare pe blogul său, Ardeleanu face un apel către toți parlamentarii suceveni “în vederea solidarizării pe acest subiect dureros”. “Sunt convinsă că societatea civilă și opinia publică pot să joace un rol hotărâtor în această situație extrem de gravă”, a scris deputatul democrat-liberal pe blog.

 Potrivit lui Ardeleanu, situația Casei de Cultura a Sindicatelor din Suceava, atât la nivelul infrastructurii sale cât și al conținutului activităților găzduite de ea, “este o rană deschisă a orașului nostru”. „Opera arhitecturală a unuia dintre reprezentanții modernismului în arhitectură (curentul denumit functionalism liric), arhitectul Nicolae Porumbescu, trebuie, fără îndoială, să intre în patrimoniul național. Casa de Cultură de la Suceava se înscrie în galeria simbolurilor culturale de inspirație populară, proiectate și construite sub atenta supraveghere a lui Nicolae Porumbescu și a soției sale, Maria Porumbescu, în anii ’70, în câteva orașe din țară printre care și Suceava. Fără mijloace de autosusținere și întreținere, Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava a devenit ținta unui atentat cultural neprevăzut și greu de imaginat, desfășurat aparent „cu acte în regulă”, de întreprinzători pragmatici, dar care nu au nimic, probabil, cu trecutul acestui oraș, cu simbolurile sale, cu nevoia de a cultiva autenticul și de a nu distruge operele înaintașilor”, susţine parlamentarul PDL.

 Totodată, Sanda-Maria Ardeleanu, şi-a exprimat indignarea “față de distrugerea arhitecturii foaierului Casei de Cultură și transformarea lui într-un bar, prețios și snob”. “Mă întreb și acum unde a dispărut Piața de marmură care făcea parte din complexul arhitectonic al Casei de Cultură din Suceava, declarat monument arhitectonic la nivel național”, a scris deputatul PDL pe blogul său.

 Ea a mai ţinut să atragă atenţia că “această profanare trebuie oprită, că rigipsul trebuie de urgență dat jos din foaierul Casei de Cultură și că acesta trebuie readus la forma inițială”. “Coloanele romane, candelabrele de prost gust și draperiile de budoir nu au ce cauta în Casa lui Nicolae și a Mariei Porumbescu”, a ţinut să sublinieze Sanda-Maria Ardeleanu.


Intră acum și în grupul de