Petru Luhan: „Domnule Ponta, ca sa cititi corect raportul MCV, trebuie sa va schimbati ochelarii. Incercati cu încredere ochelarii europeni”


Intră acum și în grupul de

Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) a provocat frisoane guvernanților români încă dinainte de publicarea oficială, susţine eurodeputatul PDL de Suceava, Petru Luhan, apreciind, într-o declaraţie de presă, că acest raport reprezintă o palmă pentru actuala majoritate parlamentară, pentru Guvernul USL și, în special, pentru premierul Victor Ponta.

Petru LuhanEuroparlamentarul sucevean arată că unul dintre cele mai semnificative momente a fost “marțea neagră” (10 decembrie 2013) când parlamentarii au modificat Codul Penal, acordându-și “superimunitate” în fața legii când parlamentarii s-au scos din categoria funcționarilor publici, nemaiputând fi cercetați pentru fapte de corupție, şi au redefinit conflictul de interese, care nu se mai aplica în cazul “actelor administrative”.

Luhan mai menţionează că în raport se constată că presiunile politicienilor asupra Justiției au continuat, atât prin atacuri la adresa unor magistrați care instrumentau dosare importante, cât şi prin declaraţii de simpatie faţă de persoanele condamnate, dar că cea mai gravă constatare este că, ușurința cu care fundamentele reformelor pot fi puse sub semnul întrebării în Parlament au servit ca o reamintire a faptului că nu există consens în ceea ce privește urmărirea obiectivelor MCV. “Practic, sunt puse sub semnul întrebării toate angajamentele asumate de România odată cu aderarea la UE”, susţine eurodeputatul.

El cosideră că recomandarea Comisiei Europene vine ca o concluzie ca viitoarea Constituţie să stipuleze, în mod explicit, obligaţia Legislativului şi Executivului de a respecta independenţa Justiţiei, adică politicienilor români li se cere să prevadă în lege că se angajează să respecte legea.

El consideră “stupefiantă”, în acest context, recenta reacţie a premierului Victor Ponta, care declara că “fiecare citește ce vrea” și că, în privința activităţii Guvernului, raportul MCV este pozitiv.  “Domnule Ponta, ca să citiți corect raportul MCV, trebuie să vă schimbaţi ochelarii. Încercaţi cu încredere ochelarii europeni”, mai susţine Luhan.

Purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, a declarat, miercuri, în prezentarea raportului MCV, că există încă îngrijorări legate de independenţa justiţiei în România, el subliniind că modificările la Codul penal au generat „îngrijorări majore” în legătură cu capacitatea de combatere a corupţiei.


Intră acum și în grupul de