Baisanu: „Romania isi doreste USL nu pentru interesele meschine ale unora, ci pentru a fi guvernata”


Intră acum și în grupul de

USL a fost creat pentru ca România să poată fi guvernată în mod real şi au existat negocieri, nu între personae, ci între partide, prin oamenii de vârf, între doctrine, între ideologii, a declarat vineri, liderul liberalilor suceveni, deputatul Ştefan Alexandru Băişanu.

Într-o conferinţă de presă, el a spus că vorbeşte  în nume personal, în calitate de liberal şi membru al USL, fiind indignat că la nivel naţional, „cinci, şase, zece tovarăşi” hotărăsc soarta României fără a gândi prea mult la consecinţele faptelor lor. „La Bucureşti, unii se trezesc vorbind peste noapte după ce confundă realitatea cu somnul raţiunii. Le spun „Bună dimineaţa!” acestor domni, îi rog să se spele pe ochi, să coboare în stradă, să vorbească cu România. Vor înţelege acolo că USL a fost construită nu pentru ca PSD să câştige alegerile din 2012 după o pauză în care nu au mai câştigat de unii singuri alegeri după ce Ion Iliescu a ieşit la pensie. USL a fost creat pentru ca românii să vadă România guvernată, pentru ca românii să vadă în sfârşit o echipă puternică, formată din oameni inteligenţi, din oameni care îşi doresc să-şi sacrifice timpul, forţa şi munca în interesul acestei ţărişoare”, a spus deputatul liberal.

baisanu la conferinta cu Molotov

Preşedintele PNL Suceava a mai spus însă că în realitate, după ce au votat cu demnitate, românii „primesc trădări de cabinet” şi s-a întrebat cât va mai rezista acest popor, votând o Albă ca Zăpada imaculată şi primind o Cenuşăreasă.  „Finalul trebuia să fie unul corect, rezultatul cel pe care l-au votat românii, o alianţă, aşa cum funcţionează şi în Germania, între stânga şi dreapta în care membrii acestei alianţe să se respecte reciproc şi să-şi respecte cuvântul dat”, mai declarat deputatul PNL.

El susţine că acum, la Bucureşti, fără să ţină cont de părerea sutelor de mii de membri de partid, „câteva capete luminate vor să arunce în aer o alianţă de bun-simţ şi respect pentru cetăţenii României”.

 Băişanu a menţionat că a văzut că PSD, care a aruncat în aer PPDD şi a preluat majoritatea parlamentarilor acestui partid, a constatat că are majoritatea aritmetică şi poate guverna singur. „În momentul când a văzut PSD că au majoritatea aritmetică în Parlament, unii gânditori au hotărât, prin vocea domnului Dragnea, că PSD formând acel USD poate guverna singur România”, a spus Băişanu.

 El i-a transmis lui Liviu Dragnea că a dat „în gard” două mari proiecte care puteau fi realizate în România doar în această ipostază de maximă majoritate, cel privind descentralizarea şi cel al regionalizării. „Domnul Dragnea, care seamănă foarte bine cu Viaceslav Molotov, fostul ministru de externe stalinist, seamănă nu numai ca acţiune ci şi ca fizic. Sunt leiţi”, a spus Băişanu care a prezentat în paralele fotografii ale celor doi pentru a-şi întări afirmaţia şi a adăugat că explozivul Molotov a fost folosit în războaie şi nu în relaţia dintre parteneri.

molotov dragnea

Liderul PNL Suceava a mai declarat că „unii tovarăşi din PSD” seamănă tot mai mult cu Traian Băsescu care a dorit în perioada 2004-2008 scoaterea PNL de la guvernare şi crede că, acum, scoaterea PNL de la guvernare ar fi o mare greşeală pentru că PNL a fost partidul care a susţinut din răsputeri USL, nu a greşit cu nimici şi şi-a călcat peste orgolii şi a renunţat la multe din cele negociate iniţial. „PSD construieşte o alianţă cu doi parteneri care se zbat să prindă împreună pragul de doi la sută renunţând la un partid de 25 la sută. PSD nu trebuie să gândească între PNL, PC şi UNPR. Fac apel la raţionalitatea unora din colegii din PSD şi sper că vor înţelege cât de important este USL”, a spus Băişanu.

Deputatul liberal a explicat că PNL a dorit să schimbe câţiva miniştri pentru a aduce un plus de valoare guvernării şi nu a cerut nici un post în plus.  „Noi nu cerşim pentru că noi ne-am câştigat drepturile. Liberalii nu sunt chiriaşi în Guvernul Ponta. Sunt oameni responsabili care şi-au asumat lucruri. PNL nu va fi partidul care va greşi primul în relaţia asta. Am înghiţit multe de la câţiva din PSD şi e normal să ne oprim aici şi să revenim la ideea că ţara trebuie guvernată. Dacă PNL vrea să îşi schimbe miniştrii, PSD nu are nici un drept să se opună”, a mai declarat Băişanu.

El consideră că nu consideră corect ca Daniel Constantin,  preşedintele Partidului Conservator, de 2 la sută, să obţină poziţia de vicepremier, poate doar cea de viceprimar al unei comune. „Dacă mă întrebaţi dacă Daniel Constantin merită denumirea de vicepremier, vă spun că la doi la sută poţi fi viceprimar la Marginea, daca ai făcut un joc politic”, a spus Băişanu.

El s-a întrebat de ce în 2011 cei din PSD nu au spus că pot guverna singuri. „De ce în 2011-2012 nu spuneaţi că puteţi guverna singuri. Când aţi minţit domnule Dragnea? Nu e corect domnule Dragnea. Vă aflaţi într-o mare eroare făcând confuzie între partide de 25 la sută şi de doi la sută”, mai declarat parlamentarul liberal care consideră că este important să nu fie negociate lucruri deja negociate şi să se inducă în rândul opiniei publice ideea că PSD e partidul drept, iar PNL partidul care vrea mai mult decât poate duce. „Probabil că pe noi, liberalii, istoria ne va condamna că suntem partidul care am adus la guvernare PD cu Băsescu şi acum PSD şi nu ne dorim să ne pară rău. România îşi doreşte USL nu pentru interesele meschine ale unora, ci pentru a fi guvernată. Vă aşteptăm cu braţele deschise, cu înţelepciune, să dam un semnal de respect faţă de alegători”, a conchis Alexandru Băişanu.


Intră acum și în grupul de