Elevii de la Liceul Tehnologic “Mihai Eminescu” Dumbraveni au participat la un concurs culinar


Intră acum și în grupul de

EUROPA, CASA NOASTRĂ este o campanie de informare şi comunicare anuală a Reprezentanței Comisiei Europene în România derulată prin Chelgate Romania în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale. Campania este menită să transpună priorităţile de comunicare ale Comisiei Europene în mediul şcolar.

Campania propune să informeze elevii şi profesorii cu privire la proiectul de integrare europeană (istoria, prezentul şi viitorul acestuia), priorităţile de comunicare ale Comisiei Europene, dar şi informaţii care îi privesc direct (posibilitatea de a studia şi de a lucra în statele membre, implicarea în activităţi de voluntariat, schimburi între tineri, participarea la internship-uri, implicarea în proiecte comunitare). Campania este deschisă tuturor şcolilor (primare şi gimnaziale), precum şi liceelor din România.

Astfel, şi în şcoala noastră, la Liceul Tehnologic “Mihai Eminescu” Dumbraveni,
acest proiect se derulează din ianuarie 2013, prin Clubul intitulat „Europa, Casa Noastră” Dumbrăveni format din 40 de elevi din ciclul gimnazial coordonaţi de profesor Romeo Bolohan.

Concursul “Sandwich – Show”, este la a II-a ediţie şi este unul de tip show culinar dar şi educativ, în acelaţi timp. Concursul s-a desfăşurat în data de 24 aprilie 2014 şi a fost deschis de către domnul director adjunct, prof. Ovidiu Spiridon, care a vorbit despre importanţa formării de abilităţi pentru viaţă şi le-a urat succes tuturor participanţilor. Domnul profesor Romeo Bolohan a prezentat etapele formării, simbolurile şi statele membre ale Uniunii Europene, iar doamna Daniela Bortă, profesor de istorie, a vorbit despre principiile activităţilor de voluntariat în ţările Uniunii Europene.

Scopul activităţii a fost dobândirea unor deprinderi de viaţă cu privire la modalităţile de realizare a unor preparate culinare, precum şi cunoaşterea tradiţiilor culinare, caracterul şi specificul culinar al diferitelor popoare europene, prin crearea unui grad mai mare de responsabilitate şi participare la viaţa socială.

La concurs au participat 120 de elevi (câte 12 participanţi din clasele a V-a şi a VI-a, calificaţi în această etapă) supravegheaţi şi jurizaţi de 20 de elevi, membri ai Clubului EUROPA, CASA NOASTRĂ din Dumbrăveni.

Printre invitaţii de seamă s-au numărat: domnul viceprimar, Sorin Ababei, domnii directori, elevi, susţinători ai claselor participante, precum şi cei 10 diriginţi de la clasele a V-a şi a VI-a.

Concursul a pus la bătaie 40 de şorţuri albastre cu semnele Uniunii Europene, un Trofeu şi multe alte premii. Etapele concursului au fost: prepararea şi prezentarea unui sandwich, realizarea integrală a unui produs culinar din materia primă adusă de acasă şi prezentarea ingredientelor, a produsului şi a tradiţiei zonei de provenienţă. Câteva dintre produsele realizate de elevi: salată SICILIANĂ cu portocale, salată de fructe, salată cu mere Waldorf, coşulete cu mere, salată de fructe cu nuci, salată de roşii cu pâine (reţeta spaniolă), portocale umplute cu cremă italiană, salată grecească, etc. Aceste produse culinare au fost prezentate în faţa unui juriu format din 5 şefi – elevi, câştigători ai ediţiei anterioare şi domnul viceprimar al localităţii Dumbrăveni.

Concursul a continuat cu identificarea corectă a alimentelor conform Piramidei Alimentaţiei Sănătoase, iar în urma acestei etape, au predat şorţul 10 dintre semifinalişti, rămânând astfel 6 finalişti. Aceştia au răspuns unui set de 10 întrebări din gastronomie şi despre caracteristicile geografice şi economice ale Uniunii Europene.

Concursul s-a bucurat de un real succes atât din partea participanţilor, cât şi din partea celor care au privit acest inedit concurs.

Coordonator activitate, prof. Romeo Bolohan, Liceul Tehnologic “Mihai Eminescu” Dumbraveni


Intră acum și în grupul de