CAS Suceava anunta modificari in sistemul asigurarilor sociale de sanatate


Intră acum și în grupul de

reteta_medicamente_44705700Noul Contract cadru, pachetele de servicii medicale si Normele metodologice de aplicare a acestora, aduc, incepand cu data de 1 iunie 2014, modificari in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, pe toate segmentele de asistenta medicala, informeaza intr-un comunicat de presa, reprezentantii CAS Suceava.

Potrivit sursei citate, in primul rand pachetul legislativ introduce obligatia furnizorilor de a nu incasa sume de la pacienti pentru serviciile medicale prevazute in pachetele de servicii, pentru care nu este prevazuta o reglementare in acest sens, (exceptie facand coplata la spitale, contravaloarea serviciilor hoteliere cu grad ridicat de confort, care poate fi stabilita atat de spitalele publice, cât si de cele private, in valoare de maxim 300 lei/zi, diferentele de pret la medicamente, dispozitive medicale, unele tratamente stomatologice), iar nerespectarea acestei obligatii duce la rezilierea contractului pe care il au incheiat cu CAS.

Pentru pacientii asimptomatici pana la 39 de ani este prevazuta o consultatie preventiva la medicul de familie, cel putin o data la trei ani, iar pentru cei dupa 40 de ani – prezenta anuala la medicul de familie, finalizate prin completarea riscogramei pentru grupa de varsta si sex corespunzatoare. Pentru persoanele asimptomatice cu varsta intre 18 si 39 ani depistate cu risc inalt, consultatiile preventive de evaluare se acorda anual.

In pachetul de baza au fost introduse si consultatii de monitorizare activa prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major: riscul cardiovascular inalt – HTA, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronsic, boala cronica respiratorie obstructiva, boala cronica de rinichi.

In plus, medicii de familie pot sa acorde la domiciliul asiguratilor maximum 21 de consultatii/luna, per medic cu lista proprie de persoane asigurate inscrise, dar nu mai mult de 3 consultatii/zi pentru asiguratii nedeplasabili, copii 0-1 an, copii cu varsta 0-18 ani cu boli infecto-contagioase, lehuzelor si persoanelor in vederea constatarii decesului.

Pentru creşterea accesului asiguraţilor internaţi la medicamente, a fost creată posibilitatea ca medicii de familie şi medicii specialişti din specialităţile clinice să poată elibera pentru pacienţii internaţi cu boală cronică confirmată prescripţie medicală pentru medicamentele şi materialele sanitare pe care spitalul nu le poate asigura, conform unei liste cu medicamente pe care spitalul o depune la contractare.

In cazul în care se constată nerespectarea programului de lucru comunicat casei de asigurări de sănătate şi prevăzut în contract, furnizorul (medici de familie, medici specialisti, medici dentisti, furnizori de servicii medicale paraclinice, de recuperare si farmacii) este sanctionat la prima constatare, cu diminuarea cu 5% a sumei cuvenite pentru luna în care s-au înregistrat aceste situaţii (in vechea legislatie prima sanctiune era ,,avertisment”), iar la a doua constatare, cu diminuarea cu 10% a sumei cuvenite pentru luna în care s-au înregistrat aceste situaţii.

Referitor la asistenţa medicală spitalicească, au fost evidenţiaţi factorii de care trebuie să se ţină cont cumulativ în luarea deciziei de internare în regim de spitalizare continuă şi au fost introduse criterii de internare specifice pentru spitalizarea de zi, fiind precizate afecţiunile care pot fi diagnosticate şi tratate în regim de spitalizare de zi.

In document se arata ca, noua legislatie aduce prevederi noi pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu. Pentru bolile cronice, medicii pot prescrie unui asigurat medicamente cu şi fără contribuţie personală pentru sublistele A şi B – o prescripţie/ mai multe prescripţii lunar, cu maximum 7 medicamente, iar pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate şi cu schemă terapeutică stabilă, medicii de specialitate din specialităţile clinice pot prescrie medicamente pentru o perioadă de până la 3 luni, perioada fiind stabilită de comun acord de medicul prescriptor şi asiguratul beneficiar al prescripţiei medicale. „Pana la aceasta data doar medicii de familie puteau prescrie retete pentru o perioada de 3 luni. Totodată, a fost majorată de la 3-5 zile la 3-7 zile perioada pentru care pot fi prescrise medicamentele pentru afecţiunile acute. Pentru asigurarea accesului asiguraţilor la medicamente, a fost introdusă prescripţia fracţionată atât pentru numărul de medicamente, cât şi pentru cantităţile din fiecare medicament. Astfel, pacienţii cu boli cronice cărora li se eliberează reţete pentru trei luni vor putea ridica din farmacii reţeta lunar, urmând ca ei să reţină o componentă a eliberării şi în luna următoare să se poată adresa oricărei farmacii şi să continue tratamentul”, transmit reprezentanţii CAS.


Intră acum și în grupul de