Trei sucevence s-au intors cu premii de la Olimpiada Internationala de Limba Rusa


Intră acum și în grupul de

moscova1

Lotul olimpic al României a avut o prestaţie extraordinară, apreciată de organizatori şi de toţi participanţii, obţinând 21 de premii, adică cele mai multe dintre echipele naţionale prezente, la a XIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Limba Rusă, competiţie care s-a desfăşurat în perioada 6-11 iunie, la Moscova, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei Naţionale.

Potrivit sursei citate, olimpicii români au fost recompensaţi cu un Premiu de excelenţă (cu punctaj maxim), şapte Premii I, cinci Premii II, patru Premii III, un Premiu I pentru concursul de interpretare creativă a unui text, un Premiu II la concursul „Tânărul Orator” şi un Premiu special pentru „Cel mai bun răspuns” la examenul oral şi de analiză a textului.

Sofia Anamaria Ferţadi (clasa a X-a, Colegiul Naţional ,,Dragoş Vodă” din Sighetu Marmaţiei) a cucerit Premiul de excelenţă cu punctaj maxim, iar Mariana Cornei (clasa a XII-a, Liceul Teoretic ,,Grigore Moisil” din Tulcea) a primit Premiul I, Premiul I la concursul de interpretare creativă şi un Premiu special pentru „Cel mai bun răspuns” la proba orală şi analiză de text. Celelalte laureate cu Premiul I sunt: Iulia Haralambie (clasa a XI-a, Liceul Teoretic ,,Grigore Moisil” din Tulcea), Iuliana Petrov (clasa a IX-a, Colegiul Dobrogean ,,Spiru Haret” din Tulcea), Vasilica Ignat (clasa a XII-a, Liceul Teoretic ,,Ion Creangă” din Tulcea), Ionela Crina Hrini, (clasa a XII-a, Colegiul Naţional ,,Dragoş Vodă” din Sighetul Marmaţiei), Anfisa Lazăr (clasa. a XI-a, Liceul Teoretic ,,Nicolae Iorga” din Brăila) şi Mihaela Rotaru (clasa a X-a, Colegiul Naţional de Informatică ,,Spiru Haret” din Suceava).

Cu Premiul II au fost distinse: Cristina Negrub (clasa a XII-a, Colegiul Naţional de Informatică ,,Spiru Haret” din Suceava), Cristina-Alexandra Silivestru (clasa a XI-a, Colegiul Economic ,,Delta Dunării” din Tulcea), Ionela Taficiuc (clasa a XI-a, Liceul Tehnologic ,,Marmaţia” din Sighetul Marmaţiei), Valeria Trifanov (clasa a X-a, Liceul Teoretic ,,Grigore Moisil” din Tulcea), Corina Gurulea (clasa a IX-a, Colegiul Economic Administrativ din Iaşi) şi Maria Lisnic (clasa a IX-a Colegiul Economic ,,Virgil Madgearu” din Bucureşti). Cristina Negrub a obţinut şi premiul II la concursul „Tânărul Orator”. Premiul III a fost înmânat următoarelor eleve: Ecaterina Trifanov (clasa a XII-a, Liceul Teoretic ,,Ion Creangă” din Tulcea), Alexandra Macsim (clasa a XI-a, Colegiul Tehnic ,,Nicolae Băcescu” din Fălticeni), Laura Kazamon (clasa a IX-a, Liceul Teoretic ,,Ovidius” din Constanţa) şi Nicoleta Roxana Vlad (clasa a IX-a, Colegiul Economic ,,Virgil Madgearu” din Bucureşti).

Olimpiada Internaţională de Limba Rusă este o competiţie care se desfăşoară o dată la 4 ani. La ediţia curentă, au participat 216 elevi din 30 de ţări. Echipa României a fost reprezentată de 18 eleve (10 la limba rusă modernă şi 8 la limba rusă maternă), fiind condus de conf. dr. Axinia Crasovschi, prodecan la Facultatea de Limbi Străine a Universităţii Bucureşti, preşedinte al Asociaţiei Profesorilor de Limba şi Literatura Rusă din România şi prof. metodist Tamara Alistarh de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Tulcea.

Sursa citată mai precizează că, probele obligatorii ale olimpiadei au inclus un proiect pe o temă impusă, un examen de cultură şi civilizaţie rusă, un examen oral de înţelegere şi analiză a unui text, conform nivelurilor de limbă din grila europeană. De asemenea, au fost organizate două concursuri facultative – interpretare creativă a unui text şi discurs argumentativ pe teme impuse.

La ceremoniile de deschidere, respectiv de premiere, a participat şi ambasadorul României în Federaţia Rusă, domnul Vasile Soare, care i-a încurajat şi felicitat pe olimpicii români pentru rezultatele remarcabile reuşite. Joi, 12 iunie, lotul olimpic a fost invitat la Ambasada României la Moscova, unde a primit felicitările întregului colectiv al misiunii diplomatice. Ambasadorul României în Federaţie Rusă, Vasile Soare, a lăudat aptitudinile de limbă rusă şi buna pregătire a elevilor români, precum şi nivelul predării acestei limbi în ţara noastră, motive care au făcut ca palmaresul României să fie cel mai bogat dintre toate statele competitoare.


Intră acum și în grupul de