A fost lansata campania nationala „Victima a traficului de persoane poti fi chiar TU!”

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a lansat campania naţională, intitulată „Victimă a traficului de persoane poţi fi chiar TU!”, campanie  realizată în cadrul proiectului „Prevenire. Identificare. Protecţie” –  Programul de Cooperare Elveţiano-Român, anunţă într-un comunicat de presă  coordonatorul Centrului Regional Suceava, inspector principal de poliţie Elizabeta Liliana Orza.

Potrivit sursei citate, această campanie se va derula în perioada 11 iunie – 30 septembrie şi are ca scop prevenirea traficului de persoane în vederea exploatării sexuale, prin informarea opiniei publice cu privire la adevărata dimensiune a acestui fenomen infracţional.

trafic_de_persoane

„Publicul ţintă este format din tineri, cu vârste cuprinse între 14-25 ani, dar şi profesori, părinţi, în general persoane care interacţionează cu tinerii, sloganul campaniei fiind “Nu te lăsa păcălită!”. Analizele realizate de ANITP privind victimele identificate în perioada calendaristică 2011 – 2012 indică faptul că, în cazul exploatării sexuale, vulnerabilitatea, în rândul tinerelor este crescută, mai mult de jumătate dintre aceste victime fiind exploatate pe teritoriul României.

Procesul de recrutare are loc odată cu prezentarea ofertei, legată, în special, de asigurarea condiţiilor de practicare a prostituţiei sau de oferirea unui loc de muncă. În aceasta perioadă, pe plan local, specialiştii Centrului Regional Suceava din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane vor organiza activităţi de prevenire, în special în centrele de plasament şi în taberele şcolare (de stat sau private) organizate pe perioada vacanţei şcolare în cele 2 judeţe aflate în competenţă: Suceava şi Botoşani”, se arată în comunicat.

 Sursa citată mai precizează că în cadrul acestor acţiuni se va urmări responsabilizarea şi conştientizarea cetăţenilor cu privire la acest fenomen în vederea prevenirii victimizării acestora. „De asemenea, specialiştii Centrului Regional Suceava, alături de partenerii locali: Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Turism Suceava, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava, Asociaţia Educatorilor Suceveni etc. vor participa la diferite evenimente (tabere, festivaluri de film, muzică şi teatru, Târguri de Job-uri, mese rotunde, activităţi stradale etc.).

În cadrul acestei campanii vor fi distribuite materiale de prevenire (pliante şi broşuri) care să vină în sprijinul tinerilor, potenţiale victime ale acestei forme de exploatare, ea fiind susţinută şi de un spot video ce va fi pus la dispoziţia posturilor TV locale în vederea difuzării, astfel ca informaţia să ajungă la un număr cât mai mare de beneficiari”, se mai arată în comunicatul de presă.

 trafic persoane