„Bibliovacanta”, un proiect de succes la Todiresti (FOTO)


Intră acum și în grupul de

Biblioteca comunei Todirești este câștigătoarea unui proiect din partea fundației „ Mereu aproape”, prin care s-au primit  2.000 de cărți. 500 dintre acestea au fost oferite drept premiu copiilor care au participat la activitățile din cadrul acestui proiect.

“Și în al doilea an de “Bibliovacanță”, la Biblioteca comunei Todirești ne-am bucurat  de interesul și participarea a sute de copii și adolescenți și de excelente colaborări cu voluntari și dascăli.  În timpul vacanței de vară desfășurăm numeroase și variate activități în care este imposibil să nu te regăsești și de care să nu te simți atras”, a declarat  bibliotecara Cecilia Rîpan.

În cadrul proiectului „Bibliovacanța”, organizat de Biblioteca Comunală Todirești, Consiliul Local Todirești în parteneriat cu Biblioteca Județeană I. G. Sbiera Suceava, s-au desfăşurat o serie de activități printre care: hand-made, „Bagajul meu de cunoștințe generale”. Nici mişcarea nu a fost uitată, promovarea sportului în rândul copiilor prin intermediul handbalului, fotbalului şi a plimbărilor instructive în natură , dar şi a dansului fie el popular sau sportiv, toate fiind puncte de atracţie pentru micii participanţi.

Spiritul de echipă s-a consolidat prin noi acţiuni ale voluntarilor care au mers atât în drumeții cât și cu microbuzul școlar în localitățile din comuna Todirești, respective Sârghești, Părhăuți, Costâna, Soloneț. Aceștia au desfășurat Campania de informare și promovare a proiectului “Bibliovacanța”.

Toate cursurile, deosebit de interesante și atractive,  au fost susținute de studenți și elevi voluntari.

Proiectul a avut ca obiectiv general promovarea și stimularea lecturii în rândul copiilor și a fost structurat pe trei activități principale: „Citește și… dă mai departe”, “Cartea versus Filmul” și “Hai să-ți citesc !”. La desfășurarea proiectului au participat doamna bibliotecară Rîpan Cecilia, domnul primar Avram Vasile, doamna profesor de limba română Dănilă Alina, învățători din comuna Todirești, părinți ai copiilor și în jur de 300 de copii. Faptul că au participat copii într-un număr foarte mare arată că activitățile de vacanță de acest gen  sunt gustate de elevi poate pentru că nu există alte posibilități de recreere și de petrecere a timpului liber.

Activitatea “ Cartea versus Filmul” a presupus vizionarea unui film. La sfârșitul vizionării copiii au trebuit să rezolve aritmografe, triverbe, rebusuri care aveau legătură cu filmul vizionat. Cei mai isteți au câștigat câte o carte drept premiu.

„Hai să-ți citesc!”, o  activitate interesantă,  desfășurată în aer liber, a presupus lecturarea unor povești de către copii mai mari celor mici, care nu știu încă să citească. La final copiii mari au avut de realizat fișe de lectură atât pentru ei cât și pentru cei mici, primind cărți drept premiu.

Și cititul cărților a fost stimulativ pentru copii deoarece, după ce completau fișele de lectură, copiii erau premiați. Astfel, în funcție de complexitatea lecturii, de la două până la patru fișe completate, primeau câte o carte drept recompensă, îmbogățindu-și astfel  biblioteca personală.

Cu regretul că se desparte de participanți, inițiatoarea  proiectului, doamna bibliotecară a organizat joi, 28 august 2014, în sala de sport a comunei Todirești, într-un cadru festiv, manifestarea de premiere a copiilor participanți la activități. Aceștia au prezentat în fața părinților, a cadrelor didactice, colegilor și voluntarilor, un mic spectacol și portofolii cu lucrări realizate în cele 2 luni de vacanță. Toți au fost premiați cu cărți.

Prof. Seserman Lidia Loredana


Intră acum și în grupul de