Politistii suceveni desfasoara actiuni de prevenire a accidentelor rutiere in care sunt implicati biciclisti si mopedisti


Intră acum și în grupul de

foto biciclisti

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava desfăşoară o serie de activităţi specifice, menite să conştientizeze toţi participanţii la trafic şi mai ales minorii cu privire la riscurile la care sunt expuşi dacă circulă pe drumurile publice fără respectarea legislaţiei rutiere.

În cursul zilei de joi, poliţiştii de prevenire, au  organizat şi desfăşurat o acţiuni de prevenire şi combatere a accidentelor rutiere cu implicarea bicicliştilor pe raza municipiului Suceava, în zona rurală adiacentă, dar şi pe DN 17. De asemenea, în perioada septembrie – octombrie vor fi organizate întâlniri cu elevii în mediul şcolar,urmând a fi promovate  materiale cu caracter preventiv , recomandări şi filme educative.

 Acţiunile preventive au fost completate şi de acţiuni de constatare în teren.  La data de 17.09.2014, între orele 08.00-22.00, în scopul impunerii unui climat de disciplină în rândul participanţilor la trafic, cadre de la Serviciul  Rutier, împreună cu formaţiunile operative de profil din cadrul subunităţilor municipale şi orăşeneşti, sprijiniţi de poliţişti de siguranţă publică atestaţi să desfăşoare activităţi pe linie rutieră, inclusiv din cadrul secţiilor de poliţie rurală, au organizat şi desfăşurat acţiuni tematice pe drumurile publice din judeţ, pe linia disciplinării conducătorilor de mopede şi biciclete şi atelaje hipo, ocazie cu care au fost aplicate 323 sancţiuni contravenţionale,  în valoare de 78.380. Cele mai multe sancţiuni aplicate conducătorilor de mopede au fost pentru  lipsa căştii de protecţie de către conducător şi pasager şi lipsa documentelor de identitate, permis de conducere;.

Pentru biciclişti, cele mai multe sancţiuni au fost aplicate pentru lipsa dotărilor minime ale bicicletei, nerespectarea obligaţiei de a circula într-un singur rând, nerespectarea obligaţiei de a ţine cel puţin o mână pe ghidon.

În cadrul acţiunii au fost retrase şi 7 certificate de înmatriculare pentru autovehicule şi au fost reţinute 11 permise de conducere, fiind constatate şi 5 infracţiuni.

În aceste condiţii, poliţiştii îi sfătuiesc pe cei care circulă pe bicicletă să manifeste maximă atenţie şi să respecte regulile rutiere pentru a nu fi victime ale accidentelor.

Pentru preîntâmpinarea unor evenimente rutiere grave, poliţiştii reamintesc următoarele:

  •  Pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani.
  • Se recomandă ca bicicliştii să poarte cască de protecţie şi elemente reflectorizante.
  • Bicicleta trebuie să fie prevăzută cu sistem de frânare eficient, sistem funcţional de direcţie, elemente reflectorizante.
  •  Bicicliştii trebuie să cunoască şi să respecte regulile rutiere.

„Considerăm necesar  a se ţine cont de aceste minime recomandări cu caracter preventiv pentru a nu ajunge în situaţia de a deveni autori sau victime ale accidentelor rutiere”, transmit poliţiştii suceveni.

 În ultimele două săptămâni s-au înregistrat mai multe evenimente rutiere cu implicarea conducătorilor de biciclete şi mopede, unele dintre acestea soldându-se şi cu decesul victimelor.


Intră acum și în grupul de