Muzeu viu al satului bucovinean la Horodnic de Sus. Afla cine va locui in gospodariile traditionale


Intră acum și în grupul de

În localitatea suceveană Horodnic de Sus autoritățile județene se pregătesc să construiască un muzeu viu al satului bucovinean pentru a le arăta turiștilor tradițiile locale prin interacțiunea directă cu sătenii.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a anunțat la Festivalul „Tradiţii şi legende bucovinene”  de la Horodnic de Sus din acest weekend că în casele muzeului satului bucovinean vor locui familii care le vor prezenta turiștilor activitățile lor de zi cu zi și vor produce şi expune la vânzare obiecte de artizanat.  De asemenea, turiştii vor putea mânca preparate tradiţionale gătite în gospodărie, sau vor putea gusta băuturi produse în casă.

Nechifor a precizat că muzeul va fi compus din gospodării tradiționale aduse din localitățile din zonă, dar și de o biserică din lemn. Acesta a mai susținut că împreună cu Muzeul Bucovinei şi cu primarii din zonă s-a început identificarea caselor disponibile pentru a fi aduse în acest muzeu, dar şi modul în care vor putea fi angajate familiile care vor locui în aceste gospodării.

traditii si legende in bucovina horodnic (7)

„Elementul important este locuirea acestor case. Vor fi familii care vor fi angajate”, a spus Nechifor care a menţionat că familiile care vor locui în casele din muzeu vor explica turiştilor şi ceea ce se întâmplă într-o gospodărie tradiţională bucovineană.

Totodată, familiile care vor locui vor produce şi expune la vânzare obiecte de artizanat, iar turiştii vor putea mânca preparate tradiţionale gătite în gospodărie, sau vor putea gusta băuturi produse în casă

„Nu va fi vorba de cazare aici, ci doar de vizitare. Sigur, atunci când treci prin Bucovina, cu maşina sau autocarul, vezi de la distanţă aceste frumoase gospodării, dar e mai greu să intri la om în curte unde să vezi ceva natural, ceva neregizat, ceva adevărat. E un mod de interacţiune cu cei care locuiesc acolo”, a mai completat Nechifor.

Reamintim că la Horodnic de Sus un număr de 28 de primării din zonă, asociate în GAL Suceviţa –Putna şi GAL Ţinutul Bucovinei, au organizat în acest sfârșit de săptămână Festivalul „Tradiţii şi legende bucovinene”.  Vezi aici fotografii și video de la manifestări.


Intră acum și în grupul de