Sucevenii sunt invitati sa faca o calatorie in lumea stiintei la „Noaptea Cercetatorilor”, la USV

Sfârșitul acestei săptămâni aduce la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava o nouă ediție a manifestării numită „Noaptea Cercetătorilor”. Toți sucevenii vor putea lua parte la evenimente unice, experimente, conferințe, dar și concursuri cu premii.

„Noaptea Cercetatorilor” va avea loc vineri, începând de la ora 17.00, în parcarea din fața Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. La eveniment vor lua parte invitați de seamă din domeniul științei, printre care și cel mai prolific inventator al României, profesorul Dorel Cernomazu.

noaptea cercetatorilor 2014

Potrivit prorectorului USV, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, „Noaptea Cercetătorilor este un eveniment important pentru orașul Suceava și pentru copiii acestui oraș să intre în contact cu diverse experimente de știință, cu diverse rezultate ale cercetărilor efectuate de către studenți, profesori și liceeni”.

Evenimentele ce vor compune „Noaptea Cercetătorilor” vor fi grupate pe patru zone, HandsOn, SceNe (Salonul Cercetătorilor Neconvenționali) – zona de prezentări și discuții, Knowledge – echipe de elevi vor prezenta proiectele lor și SciFun – activități diverse.

Pe lângă cercetătorii afirmați din cadrul USV care vor susține prezentări despre astronomie, inginerie alimentară și calculatoare, va fi prezent și profesorul Dorel Cernomazu, cel mai prolific inventator din România care va ține o prelegere despre invențiile sale. De asemenea, la eveniment va fi prezent și Marcel Mîndrescu care va relata experiența din Himalaya, iar profesorii Camelia Pîrghie și Petrică Crăciun vor povesti despre Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, găzduită de USV, în luna august a acestui an. Totodată, potrivit prorectorului universității, de la Facultatea de Inginerie Alimentară va fi prezent și Mircea Oroianu, cercetător premiat în cadrul Galei Tinerilor Cercetători.

În zona de experimente sucevenii vor putea vedea cel puțin 12 experimente din știință și tehnologie, roboți, prelucrări de semnale și analiza funcționării creierului.

Pe lângă aceste zone de prezentări și experimente, organizatorii au pregătit și o zonă de jocuri unde va exista un scrable uriaș, un joc de șah mare și câteva mese pentru șah.

„Noaptea Cercetătorilor” va aduce în fața Universității și trupa „Simbol” a Colegiului de Artă Ciprian Porumbescu, iar după ora 20.00 vor fi proiectate filme pe un ecran de 3*5 metri.

„Este important să ne concentrăm și către știiință, către cercetare, să răpim oamenii din fața televizorului și a problemelor zilnice și să aibă o după-amiază placută și utilă în același timp”, a concluzionat prorectorul USV, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian.

loading...