Eugen Teodorovici umple de entuziasm inimile primarilor cu promisiuni la legea achizitiilor


Intră acum și în grupul de

Achizitiile publice și normele care reglemeantează aceste achizitii vor cunoaste in perioada următoare o nouă modificare  și peste 2.000 de oameni vor fi pregătiți special pentru a activa in acest domeniu considerat de oficialități extrem de sensibil.

 

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a anunţat, vineri, la Suceava, în cadrul unei vizite oficiale că până la sfârşitul anului vor apărea aceste modificări privind achiziţiile publice, dar şi instituţionale, și că se intenționează comasarea ANRMAP cu UCVAP.

 

conferinta afaceri 2014 camera de comert  (4)

Eugen Teodorovici a spus în cadrul unei întâlniri cu primarii suceveni că Ministerul pe care il conduce  va lansa un proiect împreună cu  ANFP prin care vor fi pregătiţi peste două mii de oameni în teritoriu pe achiziţii publice.

 

„Veţi vedea multe modificări până la final de an atât de legislaţie, cât şi pe partea de instituţii. De la comasări de instituţii, ANRMAP cu UCVAP, se vor uni, deci vor dispărea multe din structuri şi legislative”, le-a spus ministrul primarilor suceveni.

 

El a mai arătat că săptămâna viitoare va fi adoptată o hotărâre de guvern în care se prevede, între altele, că cei care depun ofertele nu mai aduc toate documentele de la început, ci doar cei care sunt declaraţi câştigători sunt obligaţi să le aducă.

 

Teodorovici a mai explicat că această măsură va fi adoptată  în vederea simplificării procedurilor şi să nu se mai stea şi să se citească toate aceste documente.

 

In noua folosofie a legii în cazul în care cel ce este declarat câştigător al licitaţiei nu aduce documentele solicitate nu va mai fi selectat şi că va fi declarat câştigător cel de pe al doilea loc, sau următoarele, până când se semnează contractul cu cel care aduce toate documentele necesare la dosar.

 

Eugen Teodorovici a mai spus că în ceea ce priveşte asocierile de firme care sunt desemnaţi câştigători ai unor licitații, dacă unul dintre membrii asocierii dispare sau iese din asociaţie, nu se mai reia licitaţia, ci se înlocuieşte asociatul care a plecat cu un altul astfel încât să se refacă asocierea şi să răspundă aceloraşi condiţii cu care s-a câştigat licitaţia. La același subiect ministrul a mai spus că se vor putea aduce subcontractori, dar aceștia or fi obligati să respectate aceleaşi cerinţe de la câştigarea licitaţiei.

 

sedinta primarilor 2014 (5)

Ministrul a mai anunţat că o altă modificare foarte importantă vizează plata subcontractorilor.

 

El a explicat primarilor că plăţile care se fac către antreprenorului general al unei lurări vor fi urmărite, iar dacă într-un anumit număr de zile nu se va face plata subcontractorului, următoarele plăţi se duc către subcontractori.

 

”Această măsură a fost luată tocmai pentru ca banii să ajungă la cei care lucrează”, a mai spus ministrul fondurilor europene care a arătat că anul 2015 va putea fi un an extrem de important cand se vor putea cheltui peste 8 miliarde de euro, din fonduri europene.


Intră acum și în grupul de