Aproximativ 9.000 de studenti au inceput de luni cursurile Universitatii „Stefan cel Mare” Suceava


Intră acum și în grupul de

Anul universitar 2014-2015 la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava a debutat de luni, 29 de septembrie, cu aproximativ 9.000 de studenți pentru cele trei cicluri Bologna.

deschidere USV 2014

Potrivit rectorului USV, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa, oferta educațională din acest an universitar s-a îmbogățit, studenții având la dispoziție 43 de programe de studiu la licență, 33 la masterat și 14 la doctorat: „Ne bucurăm că avem și în acest an un număr impresionant de boboci, aproximativ 2.200 la licență, la cursuri de zi și învățământ la distanță, aproximativ 1.000 la masterat în anul I, avem și 60 de noi doctoranzi, o creștere semnificativă față de anul trecut, avem și două noi programe de conversie profesională ce se adresează cadrelor didactice din învățământul preuniversitar. De asemenea, avem și două noi masterate, la Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică și la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor”, a declarat Valentin Popa.

În pofida subfinanțării învățământului și a cercetării, în ciuda persistenței efectelor crizei economice, conducerea USV a decis menținerea taxelor de școlarizare la nivelul anului anterior. Astfel, în acest an universitar taxele de școlarizare pentru învățământul cu taxă la licență se încadrează între un minim de 2.000 lei/an și un maxim de 4000 de lei/an, la masterat între 2500 și 2900 lei/an, iar la doctorat taxele sunt între 3000 și 3500 de lei/an.

Peste 2.000 de cereri de cazare în caminele USV

În ceea ce privește cazarea studenților, universitatea suceveană pune la dispoziția lor 1.105 locuri de cazare în cămine, costurile fiind la același nivel cu ca și în anul universitar trecut, deși prețurile utilităților au crescut.

Tarifele variază în funcție de condițiile oferite de spațiul de cazare și de categoria în care se înscrie fiecare student (student care studiază fără taxă, student care studiază cu taxă, student care studiază fără taxă cu părinți cadre didactice, studenți care studiază cu taxă și cu părinți cadre didactice), astfel că cel mai mic preț posibil este de 90 lei, iar tariful maxim ajunge la 360 lei.

Noul an universitar la Suceava a început și cu o inaugurare de cămin studențesc, corpul N al USV: „Am inaugurat un nou cămin cu 21 de camere a două locuri de cazare fiecare, care se adaugă celor existente, ducând totalul la peste 1.100 locuri de cazare. Din păcate, ca în fiecare an, acestea sunt insuficiente pentru cele peste 2.000 de cereri de cazare care se depun anual la rectoratul USV”, a precizat Popa.

Totodată, aproximativ 100 de studenți sunt cazați și în căminele unor licee din Suceava, dar care nu sunt pe placul lor, condițiile de cazare nefiind la fel cu cele din campus, a mai completat rectorul sucevean.

„Sperăm ca proiectul început anul trecut de transfer al căminului 2 al Liceului Alimentar către Universitate să se finalizeze în acest an universitar, să accesăm fonduri europene și să finalizăm ceea ce am început deja. Vrem să prindem și acest cămin pentru a-l reabilita și poate după un an sau un an și jumătate după preluare să îl putem da în folosință pentru studenți, crescând cu minim 120 de locuri și maxim 200 oferta de locuri de cazare, în funcție de cum va arata planul de reabilitare pentru a ajunge la standardele din campusul nostru”, a spus Valentin Popa într-o conferință de presă.


Intră acum și în grupul de