Campania nationala „Victima a traficului de persoane poti fi chiar TU!” a ajuns la final


Intră acum și în grupul de

Campania Naţională „Victimă a traficului de persoane poţi fi chiar TU!”,  lansată de către Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANIP) şi implementata la nivelul judeţelor Suceava şi Botoşani de catre Centrul Regional Suceava, a ajuns la final.

Potrivit coordonatorului Centru Regional Suceava al ANIP, inspector principal de poliţie Elisabeta Liliana Orza, scopul acestei campanii, care s-a desfăşurat în perioada  11 iunie – 30 septembrie 2014, a fost  prevenirea traficului de persoane în vederea exploatării sexuale, prin informarea opiniei publice cu privire la adevărata dimensiune a acestui fenomen infracţional.

trafic persoane

„Publicul ţintă au fost tineri, cu vârste cuprinse între 14-25 ani, dar şi profesori, părinţi, în general persoane care interacţionează cu tinerii, sloganul campaniei fiind “Nu te lăsa păcălită!”. Analizele realizate de ANITP privind victimele identificate în perioada calendaristică 2011 – 2012 indică faptul că, în cazul exploatării sexuale, vulnerabilitatea, în rândul tinerelor este crescută, mai mult de jumătate dintre aceste victime fiind exploatate pe teritoriul României.

Procesul de recrutare are loc odată cu prezentarea ofertei, legată, în special, de asigurarea condiţiilor de practicare a prostituţiei sau de oferirea unui loc de muncă. În aceasta perioadă, pe plan local, specialiştii Centrului Regional Suceava din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane au organizat activităţi de prevenire, în special în centrele de plasament şi în taberele şcolare (de stat sau private) organizate pe perioada vacanţei şcolare în cele 2 judeţe aflate în competenţă: Suceava şi Botoşani”, arată coordonatorului Centru Regional Suceava al ANIP într-un comunicat de presă.

Elisabeta Liliana Orza precizează că în cadrul acestor acţiuni s-a  urmărit responsabilizarea şi conştientizarea cetăţenilor cu privire la acest fenomen în vederea prevenirii victimizării acestora. De asemenea, specialiştii Centrului Regional Suceava, alături de partenerii locali: Inspectoratul Judetean de Politie  Suceava, Inspectoratul Judetean de Politie Botosani, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Asociaţia Educatorilor Suceveni etc. au participat la diferite evenimente (tabere, festivaluri de film, muzică şi teatru, Târguri de Job-uri, mese rotunde, activităţi stradale etc.). Un eveniment deosebit in cadrul acestei campanii a fost activitatea informativ- preventiva desfasurata la Centrul de Plasament ,,Speranta” din municipiul Suceava, actiune  la care a participat in calitate de invitat Dragos Bucur, actorul care a jucat chiar in spotul video al campaniei. Acesta, alaturi de cadrele Centrului Regional Suceava, a atras atentia tinerilor prezenti  la eveniment asupa riscurilor asociate traficului de persoane, prezentand chiar si  un scenariu  de film in care a jucat domnia sa avand rolul de traficant.

În cadrul acestei campanii au fost  distribuite materiale de prevenire (pliante şi broşuri) care  vin în sprijinul tinerilor, potenţiale victime ale acestei forme de exploatare, ea fiind susţinută şi de un spot video ce a  fost  pus la dispoziţia posturilor TV locale în vederea difuzării, astfel ca informaţia să ajungă la un număr cât mai mare de beneficiari, mai menţionează coordonatorul Centru Regional Suceava al ANIP în comunicatul de presă.

 Campania Naţională „Victimă a traficului de persoane poţi fi chiar TU!” a fost  realizată în cadrul proiectului „Prevenire. Identificare. Protecţie” –  Programul de Cooperare Elveţiano-Român.


Intră acum și în grupul de