11 luni. Atat a tinut minunea celei mai moderne centrale termice din tara. Bioenergy inchide de marti centrala din cauza datoriilor


Intră acum și în grupul de

Centrala termică a Bioenergy SRL, deschisă în urmă cu 11 luni, în 9 noiembrie 2013, se închide de marţi şi ar putea să-şi reia activitatea după ce se va ajunge la o înţelegere cu Termica SA Suceava.

Descrisă de primarul Ion Lungu ca o victorie a sa, investiţia de 87,3 milioane de euro într-o centrală de cogenerare, electro-termică, de ultimă generaţie a firmei Bioenergy, ce are ca acţionar principal firma Adrem Invest, a ajuns în imposibilitatea de a furniza agent termic sucevenilor din cauza unei situaţii încâlcite generată de modul de administrare a Termica SA de către administraţia locală.

bioenergy Ilie Vasile Bodea (9)

Unul dintre proprietarii Adrem Invest, Adrian Bodea, a organizat luni o conferinţă de presă în care a încercat să explice situaţia fără ieşire în care a ajuns din cauză că nu s-au achitat facturile pentru agentul termic furnizat.

El a spus că s-a ajuns într-un blocaj financiar din cauză că nu a fost achitată energia termică furnizată până în prezent, iar firma este în imposibilitate de a mai livra energie termica oraşului Suceava în condiţiile în care principalul furnizor de biomasă, Holzindustrie Schweighofer a sistat aprovizionarea din cauza blocajului financiar.

Bodea a arătat că Bioenergy îşi doreşte să găsească o soluţie şi a propus Termica SA să încheie un contract prin care 42 la sută din sumele încasate de la populaţie să fie transferate către producătorul de energie termică.

„Ne propunem să mai suportăm cu o infuzie de capital şi iarna care vine, dar trebuie să avem certitudinea că o parte din bani vin la noi”, a spus Bodea.

El a menţionat că reprezentantul special al Termica s-a arătat deschis pentru o soluţie pragmatică, dar că nu a făcut încă nici un pas în direcţia dorită.

„Mâine,( marţi, 7 octombrie) oprim centrala complet. De mâine, nu mai avem masă lemnoasă. Avem doar o rezervă foarte scurtă pentru cazuri extreme, dar nu suficient ca să o menţinem”; a spus Bodea care a menţionat că reluarea activităţii centralei se va face după semnarea contractului cu Termica SA, contract care să fie garantat de Primărie că banii vor fi viraţi în contul Bioenergy.

Bodea a mai spus că atunci când s-a decis investiţia şi a fost accesat şi creditul bancar, Primăria şi Termica lucrau împreună, s-au făcut promisiuni foarte mari, iar faptul că Termica a intrat în insolvenţă a determinat ca şi creditul luat de Bioenergy să intre în default petru că s-a încălcat contractul de finanţare în condiţiile în care Termica era achizitorul de energie termică produsă de noua investiţie.

El nu şi-a explicat decizia Termica SA de a cere insolvenţa în condiţiile în care firma avea asigurată activitatea de transport şi distribuţie a agentului termic.

„Acum Termica e în insolvenţă  şi lucrurile acolo au scăpat de sub control şi noi suntem victime”, a spus Bodea.

El a mai arătat că pentru a ieşi din această situaţie soluţia a fost înfiinţarea unei firme de transport şi distribuţie, motiv pentru care Adrem Invest s-a asociat cu Elsaco Botoşani, formând Thermonet, firmă care acum se află în negocieri cu Primăria pentru a semna contractul de operare a serviciului de transport şi distribuţie a agentului termic.

Bodea a mai spus că a fost oferit un preţ foarte bun pentru acest serviciu şi că negocierile sunt pe final, estimând că ar putea fi semnat protocolul în luna noiembrie.

El a arătat însă că atunci va fi plină iarnă şi că este imposibil să fie făcut transferul de la Termica spre Thermonet, mai ales că în ceea ce priveşte reţeaua de transport şi distribuţie, care aparţine municipalităţii, sunt situaţii inexplicabile, cum este aceea că staţia de pompare a agentului termic este a Termica, dar este  gajată către ACET.

Bodea a mai spus că pentru transport şi distribuţie, Thermonet va prelua 150 de angajaţi ai Termica, deşi ar avea nevoie doar de 98, dar că şi-a asumat acest fapt.

El a mai arătat că întreaga centrală de cogenerare este susţinută prin activitatea a doar 47 de angajaţi întrucât este automatizată.

Adrian Bodea a mai precizat că în depozitul firmei există 10.000 de tone de lemn, care este pus sub sechestru, iar pentru încălzire în lunile de iarnă, necesarul este de 20-22.000 de tone de lemn.


Intră acum și în grupul de