Pentru a doua oara consecutiv, profesorii Colegiului ,,Vasile Lovinescu’’ din Falticeni au castigat premii importante la un concurs pe tema protectiei mediului inconjurator


Intră acum și în grupul de

Profesorii colegiului fălticenean ,,Vasile Lovinescu” s-au remarcat și în anul școlar 2013/2014 prin desfăşurarea unor activităţi care să dezvolte interesul faţă de problemele actuale de mediu, astfel, în cadrul unui seminar, la București, au fost distinși cu numeroase premii.

premiu eco colegiul vasile lovinescu falticeni (10) (13)

Universitatea „Titu Maoirescu” din Bucureşti a găzduit a XVI-a ediţie a Seminarului Național ,,Parteneriat în educaţia pentru mediul înconjurător”, având ca temă de dezbatere Interdisciplinaritatea Educației pntru Mediu, activitate care s-a desfăşurat pe parcursul zilei de 10 octombrie 2014.

Activitatea seminarului la care au participat 500 de profesori din întreaga ţară a avut ca punct de lucru premierea şcolilor, elevilor şi profesorilor care s-au remarcat pe parcursul anului şcolar 2013/2014 prin desfăşurarea unor activităţi care să dezvolte interesul faţă de problemele actuale de mediu şi prezentatrea elementului de noutate specific fiecărui program sau proiect al CCDG Bucureşti care se  va derula pe parcursului acestui an şcolar.

Printre invitaţi s-au aflat Daniel Shaffer, chief Executive Officer – Foundation for Environmental Education(FEE), în calitate de invitat special şi profesor universitar doctor Maria Pătroescu, membru onorofic al CCDG Bucureşti, iar lucrările au fost prezidate de preşedintele CCDG Bucureşti, doamna profesor Cornelia Dincă.

Introducerea educaţiei pentru mediu în şcoală ca un element necesar într-o strategie  instituţională ce se materializează prin eforturile de dezvoltare a calității mediului, elevul trebuind să găsească explicaţia unor itemi cum ar fi natura, ecologia, poluarea, acţiuni de protecţie a mediului, au fost abordarea intedisciplinară de la dezbaterile seminarului.

Profesorii Colegiului ,,Vasile Lovinescu” Fălticeni, coordonatori de proiecte şi programe de educaţie pentru mediu s-au aflat pentru a doua oară consecutiv la acest eveniment, ei reuşind să urce din nou pe podium, îmbogăţind astfel imaginea şcolii cu alte premii şi distincţii. Este vorba de profesorii Budeanu Gabriela (coordonator Eco Schools, Patrula Eco Desire, LeAF) şi Mironescu Alina (coordonator Patrula Eco Desire), care au derulat pe parcursul anului şcolar trecut activităţi menite să dezvolte preocuparea elevilor colegiului privind problematica protecţiei mediului şi abordarea interdisciplinară a acesteia, pentru că educaţia pentru mediu presupune observare, înţelegere şi responsabilizare în raportul om-natură.

„Beneficiile participării la derularea unor astfel de programe şi proiecte educaţionale se pot observa în schimbarea atitudinii faţă de mediul înconjurător, achiziţii care s-au transformat în comportamente ce permit vizualizarea progresul realizat de elevii noștri”, a declarat prof. Budeanu Gabriela.

De asemenea, aceasta a susținut că liceul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni este încă din anul 2009 Școală Eco, iar în cadrul unui program internațional, colegiul a obținut un premiu foarte important: „După o muncă intensă pornită încă din 2009 colegiul nostru a resuşit să obţină titulatura de Şcoală ECO şi dreptul de a arbora Steagul Verde, tema aleasă fiind Managementul deşeurilor. În cadrul programului internaţional Eco Schools a fost organizat concursul Valorificând deșeurile, salvăm mediul și sănătatea noastrăproiectul Eco Schools al colegiului  obţinând locul II”, a spus Budeanu.

Patrula ECO DESIRE cu o activitate de doi ani în cadrul concursului naţional Patrula ECO a reuşit, cu paşi mici dar siguri, să fie mai aproape de locurile fruntaşe. Din totalitatea celor 257 de şcoli participante, s-a reuşit performanţa de a ajunge pe locul 5 în clasament, obţinându-se menţinea II. Alte premii obţinute la acest proiect au fost: premiul special pentru cea mai complexă agendă obţinut de eleva Irimia Liana din clasa XII-a Servicii A şi premiul special pentru cel mai interesant imn al patrulei, Imn senior.

Cel de-al treilea proiect premiat face parte din programul internaţional LeAF, fiind şi acesta la a doua participare şi premiere. Proiectul derulat la clasa aX-a Servicii C care a obţinut menţiune a avut titlul „Copacul, eterna alinare”, coordonat de profesor diriginte Gabriela Budeanu. În cadrul programului a fost organizat concursul Prietenii Pădurii, unde s-a evidenţiat elevul Ţăpoi Ilie, şi aici premiul fiind menţiune.

„Premiile au fost înmânate de membrii CCDG Bucureşti şi de către invitatul special, domnul Daniel Shaffer care ne-a mărturisit că a rămas profund impresionat de dăruirea şi implicarea cadrelor didactice şi a elevilor şcolii în abordarea problematicii mediului. Sperăm că onoarea de a fi primiţi în marea familie ECO să se vadă în educaţia elevilor noştri prin continuarea programelor ce îi vor antrena în acţiuni benefice pentru mediu”, a mărturisit prof. Budeanu Gabriela.


Intră acum și în grupul de