Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva

Data de 14 octombrie este marcată în calendarul creștin-ortodox drept sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Sfanta Cuvioasa Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în sudul Dunării, în Epivata Traciei, într-o familie de creștini ortodocși înstăriți și foarte evlavioși. De mică, copila Parascheva iubea să stea la biserică la Sfânta Liturghie și se ruga Maicii Domnului ca toți copiii nevoiași să aibă ce mânca și cu ce se îmbrăca. Chiar dacă era la o vârstă fragedă ea postea ca un om mare, așa cum a fost învățată de părinții ei: toate zilele de miercuri și vineri și toate posturile.

Sfânta Parascheva era foarte miloasă și îi ajuta cum putea pe copiii necăjiți. Hăinuțele frumoase și noi primite de la părinți le dăruia fetițelor sărace care zgribuleau de frig. Toată mâncarea care o primea la masă de la mama și de la tata le-o dăruia copiilor flămânzi și o mare bucurie o cuprindea pe fetița Parascheva când vedea că ajutorul ei a însemnat salvarea unor copiii care se chinuiau din cauza lipsei celor necesare traiului.

După moartea părinților, Sfânta Parascheva împarte toată averea moștenită săracilor și pleacă la o mănăstire lângă Constantinopol pentru a-și închina viața slujirii lui Dumnezeu. A tăit o perioadă în pustiu, în rugăciune, post aspru, luptându-se cu nălucirile diavolești. Primind poruncă de la înger, s-a retras în patria sa Epivata, nu înainte de a trece pe la Locurile Sfinte din Țara Sfântă pentru a se închina.

La vârsta de 27 de ani a adormit întru Domnul și a fost înmormântată lângă biserica din Epivata. Sfintele ei Moaște au fost descoperite după mulți ani și s-au dovedit a fi făcătoare de minuni după ce mulți bolnavi s-au tămăduit.

După o călătorie la Târnovo, capitala Imperiului Vlaho-Bulgar, condus de Asan, Sfintele Moaște au ajuns la Belgrad și apoi la Constantinopol, unde au stat până în anul 1641, când, prin grija Domnului moldovean Vasile Lupu, ele au fost aduse la Iași și așezate în Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Astăzi Sfintele Moaște se află în Catedrala Mitropolitană din Iași.

În fiecare an, la data de 14 Octombrie, sute de mii de pelerini din toată țara și din străinătate vin pentru a se închina la Sfintele Moaște, unii dintre ei stând zile întregi la coadă, dar nimic nu mai contează când te gândești că vei atinge Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, smerita și milostiva ocrotitoare a Moldovei.

                            Pr. Prof. Justinian – Remus A. Cojocar

loading...