Opt medalii obtinute de universitarii suceveni la Salonul de inventii si inovatii INVENTIKA 2014 de la Bucuresti

Universitarii suceveni s-au întors acasă cu opt medalii, dintre care două de aur, cinci de argint și una de bronz de la Salonul de invenții și inovații INVENTIKA 2014 ce a avut loc la București, în perioada 15-18 octombrie.

medalii_USV

Un colectiv de inventatori de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava de la Facultatea de Inginerie Alimentară coordonat de prof. univ. dr. ing. Gheorghe Gutt a participat săptămâna trecută la Salonul de invenţii şi inovaţii INVENTIKA-2014 și la Salonul Cercetării Românești, ambele organizate în cadrul Târgului Tehnic internațional București TIB-2014 sub egida Ministerului Educației Naționale (MEN).

Potrivit reprezentanților instituției de învățământ sucevene, în cadrul „Salonului de invenții și inovații”, inventatorii de la USV au expus opt invenții, iar la „Salonul cercetării” au prezentat zece direcții de cercetare, la ambele saloane realizările colectivului fiind însoțite de prezentări practice sub formă de standuri. Exponatele au fost vizitate de Mihnea Costoiu, Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, care a felicitat colectivul sucevean pentru realizări.

inventika_2014

Juriul internațional desemnat să evalueze lucrările participanților a premiat echipa de inventatori suceveni cu două medalii de aur, una oferită de organizatorii Salonului, iar cealaltă oferită în plenul ședinței de închidere a Salonului de către Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pentru participarea la Salonul Internațional al Cercetării, Inovării și Inventicii „PRO INVENT – 2014” ce a avut loc în perioada 19-21 martie la Cluj-Napoca. Ambele medalii de aur au fost acordate invenției intitulate „Sistem senzorial pentru tomografia fotoacustică”.

De asemenea, cinci invenții au fost medaliate cu argint: „Spectromicroscop modular complex”, „Sistem spectromicroscopic pentru volume reduse de probă”, „Biosenzor portabil pentru glucoză și colesterol”, „Tablou pentru ecranarea electromagnetică a încăperilor” și „Detector de radiații electromagnetice de joasă frecvență și procedeu de obținere a acestuia”. Invenția „Dispozitiv pentru determinarea anizotropiei produselor alimentare” a obținut medalia de bronz.

Pentru colectivul de inventatori suceveni acesta a fost cel mai mare succes de până acum la asemenea saloane. „Constatăm cu satisfacție că școala suceveană de inventică, reprezentată la această manifestare de colectivul coordonat de prof. univ. dr. ing. Gheorghe Gutt, a înregistrat un succes notabil, confirmând potențialul inovativ al cercetărilor efectuate în cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanții USV.

TIB-2014

La Salonul Inventika 2014 au fost evaluate peste 130 de invenții, fiind acordate un număr de 30 de medalii de aur, 35 de argint și 10 de bronz, premii speciale și diplome de excelență. Au fost premiate invenții din diverse domenii, precum mecanică, metalurgie, hidrotehnică, mijloace de comunicare, chimie, biologie, medicină.

 

loading...