Cinci eleve vor reprezenta judetul Suceava la faza nationala a Olimpiadei „Lectura ca abilitate de viata”


Intră acum și în grupul de

205 elevi de la unităţile şcolare gimnaziale şi liceale din judeţ au participat sâmbătă, 6 decembrie, la etapa județeană a Olimpiadei „Lectura ca abilitate de viaţă”. Concursul a avut loc la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava și s-a desfășurat pe patru nivele (Nivelul 1 – clasele a V-a și a VI-a; Nivelul 2 – clasele a VII-a și a VIII-a; Nivelul 3 – clasele a IX-a și a X-a; Nivelul 4 – clasele a XI-a și a XII-a).

„Obiectivul fundamental al acestei olimpiade aflate abia la a treia ediţie este centrat pe încurajarea abordării de către elevi a lecturii ca abilitate de viaţă, prin intermediul textului ficţional, nonficţional şi multimodal, cel din urmă vizând de fapt ceea ce se înţelege în mod obişnuit prin lectura imaginii”, se arată într-un comunicat transmis de ISJ Suceava.

olimpiada Tehnologii

Concurenţilor li s-a evaluat prin intermediul olimpiadei competenţele de lectură, pe baza unor texte-suport (la prima vedere) ficţionale, nonficţionale şi multimodale, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii în scris, subiectele fiind elaborate de grupul de lucru coordonat de inspectorii generali MEN pentru disciplina limba şi literatura română.

Conform prevederilor din regulamentul de desfășurare a olimpiadei, fiecare județ are dreptul de a fi reprezentat de patru elevi, câte unul pentru fiecare nivel. Însă, ținând cont de faptul că la ediția din 2013 eleva Răceanu Iasmina Maria de la Colegiul Naţional ,,Petru Rareş” Suceava a obținut premiul III la etapa internaţională a acestei olimpiade lotul județului Suceava a fost suplimentat cu un loc.

Astfel, la etapa naţională programată în perioada 2-6 aprilie 2015, la Bistriţa, s-au calificat elevele Boicu Ana din clasa a VI-a de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, pregătită de prof. Căşuneanu Luminiţa; Popescu Irina Elena din clasa a VIII-a de la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava, prof. îndrumător Finaşcu Dorel; Răceanu Iasmina Maria din clasa a X-a de la Colegiul Naţional ,,Petru Rareş” Suceava, prof. îndrumător Ilisei Gabriela Mihaela; Petrovici Daniela din clasa a XI-a de la Colegiul Naţional ,,Petru Rareş” Suceava, prof. îndrumător Cîrstian Gheorghe și Galan Maria Eliza din clasa a XII-a de la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, pregătită de prof. Ghidion Dorina.

Câştigătorii etapei naţionale se vor califica la etapa internaţională care se va desfăşura la Constanţa, în perioada 2-6 septembrie 2015.

Pentru etapele naţională şi internaţională, participanţii au de susţinut, pe lângă proba scrisă, şi o probă orală, în cadrul unei prezentări sau a unei dezbateri, pe marginea unei cărţi recomandate de M.E.N.

„Inspectorii şcolari pentru limba română adresează felicitări profesorilor şi elevilor care s-au remarcat la această olimpiadă, aprecieri evaluatorilor şi mulţumiri cadrelor didactice implicate în organizarea etapei judeţene într-o zi de Moş Nicolae”, se mai arată în comunicatul transmis de ISJ Suceava.

 


Intră acum și în grupul de