Judetul Suceava, locul sapte la nivel national dupa numarul de articole stiintifice publicate in cele mai cotate reviste internationale


Intră acum și în grupul de

Județul Suceava ocupă locul șapte la nivel național în ceea ce privește numărul de articole publicate în cele mai cotate reviste științifice internaționale. Clasamentul a fost realizat pentru perioada 2007 – 2013, pe primele trei locuri aflându-se marile centre universitare din țară, București, Cluj și Iași.

usv top articole publicate

Potrivit unei postări a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava pe Facebook, în topul articolelor premiate de UEFISCDI, adică articole publicate în reviste aflate în prima jumătate a clasamentelor internaționale ISI, universitatea suceveană se află pe o pantă ascendentă, având în ultimul an analizat 31 de articole premiate, o treime din totalul obținut în cei șapte ani analizați.

Sursa citată arată că USV a devansat centre universitare și de cercetare cu un personal de trei – patru ori mai numeros, precum Brașov, Constanța sau Oradea, dar și faptul că Institutele naționale de cercetare și dezvoltare și Institutele Academiei sunt incluse în aceasta analiză și contribuie cu mai mult de jumătate din articolele publicate de centrele mari: București, Cluj și Iași.

„Deși distanța dintre primele patru clasate și restul este mare, ea se datorează, în principal, numărului semnificativ mai mare de persoane implicate. Spre exemplu, în Iași sunt de cel puțin 10 ori mai multe cadre didactice universitare, cercetare și doctoranzi decât în Suceava. Drept urmare, raportând la numărul de persoane implicate diferențele sunt mult mai mici și ele pot fi recuperate în următorii 2-3 ani dacă USV continuă direcția actuală”, se precizează în postarea USV.

Pe primul loc în topul județelor după numărul de articole premiate în competițiile de premiere UEFISCDI 2007-2013 se află Ilfovul, ce include și municipiul București, cu 6.973 de articole, urmat la mare distanță de Cluj, cu 2.688 de articole, de Iași, cu 1.722 și Timiș, cu 1.381 de articole. Pe locurile cinci și șase, în fața județului Suceava care se află pe poziția a șaptea cu 102 articole, sunt județele Dolj și Galați, cu 251, respectiv 201 articole publicate în perioada analizată.
În clasamentul întocmit, după Suceava, pe locurile opt, nouă și zece se regăsesc județele Bihor – 92 de articole, Constanța – 87 de articole și Argeș – 77 de articole.

Topul în care au intrat 21 de județe este completat de Sibiu (56), Dâmbovița (53), Arad (51), Mureș (48), Brașov (46), Prahova (45), Bacău (36), Gorj (34), Vâlcea (21) – non-universitar dar cu institut de cercetare, iar județele Alba, Maramureș și Caraș-Severin nu au adus nicio contribuție, fiind notate cu zero.

„Restul județelor au o contribuție nulă, deși unele dintre ele au institute de cercetare sau universități private, în top fiind menționate cele 21 de județe cu universități de stat și județul Vâlcea care are un rezultat nenul grație institutului de cercetare”, se mai arată în postarea citată.

 


Intră acum și în grupul de