Liceenii din toata tara sunt provocati la Concursul de Dramaturgie “MATEI VISNIEC”. Castigatorul va fi desemnat in luna mai, la Suceava

Liceenii din toată ţara sunt provocaţi să participe la Concursul de Dramaturgie “Matei Vişniec”, organizat de Clubul Rotary Suceava Bucovina, în colaborare cu Societatea Scriitorilor Bucovineni.

Aflată la cea de-a doua ediţie, competiţia îşi va desemna câştigătorul pe data de 5 mai 2015 la Suceava, în cadrul celei de-a treia ediţii a evenimentului teatral Zilele „Matei Vişniec”.

“Concursul este deschis elevilor de liceu din Romania şi îşi propune să descopere, să sprijine şi să promoveze noi şi autentice talente în rândul tinerilor dramaturgi de astăzi”, precizează organizatorii.

Potrivit regulamentului acestei competiţii, sunt acceptate în concurs lucrări nepublicate şi nepremiate la alte concursuri literare, tehnoredactate cu diacritice.

La concurs pot participa elevi din clasele IX – XII din Colegiile din Romania, care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor şi nu au debutat editorial.

Matei Visniec

Lucrările vor fi semnate şi se vor trimite până la data de 17 aprilie 2015 pe adresa electronică: concursdramaturgie@yahoo.com.

Ele vor fi însoţite de un Curriculum Vitae al elevului, care va conţine numele şi prenumele, locul şi data naşterii, studii, activitatea literară, adresa completă, numărul de telefon şi adresa electronică.

Fiecare participant are dreptul de a se înscrie în concurs cu o piesă scurtă de maximum zece (10) pagini, cu maximum cinci (5) personaje.

Lucrările intră în patrimoniul Concursului de dramaturgie „MATEI VIŞNIEC”, mai prevede regulamentul competiţiei

“Laureatul va fi anunţat până la data de 1 mai 2015, pentru a fi prezent la festivitatea de premiere din cadrul Zilelor „Matei Vişniec”, pe 5 mai 2015, la Suceava. Organizatorii asigură transportul, cazarea şi masa laureatului, dacă este cazul. În eventualitatea în care laureatul doreşte să fie însoţit şi de alte persoane, acestea trebuie să-şi suporte integral toate cheltuielile, iar organizatorii trebuie anunţaţi până cel mai târziu la data de 3 mai 2015, pentru a face rezervările necesare.

Un juriu stabilit de Societatea Scriitorilor Bucovineni, alcătuit din profesori, scriitori, membri ai Uniunii Scriitorilor din România, vor face o preselecţie a textelor trimise. Primele 10 (zece) piese, rezultate în urma jurizării, vor fi trimise dramaturgului Matei Vişniec, care va alege cea mai valoroasă lucrare din acest an, lucrare care va primi Premiul „Matei Vişniec” pentru dramaturgie, oferit de Clubul Rotary Suceava Bucovina”, menţionează organizatorii.

Aceştia mai precizează că la decernarea premiului, laureatul se va bucura de o lectură publică a textului premiat, susţinută de actori sau elevi.

Textul premiat va fi publicat în paginile revistei !Bucovina Literară”.

Bibliografia recomandată de dramaturgul Matei Vişniec elevilor care vor sa participe la concurs este următoarea: Eugen Ionescu- “Rinocerii”,  Samuel Beckett -“Aşteptându-l pe Godot”, Fridrich Dürrenmatt- “Biderman şi incendiatorii”, Marin Sorescu- “Iona”, Luigi Pirandello- “Şase personaje în căutarea unui autor”, Horia Lovinescu – “Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă”,  Mihail Sebastian – “Steaua fără nume”, Alina Nelega, “Amalia respiră adânc”, Vlad Zografi, “Petru sau petele din soare”

Relaţii suplimentare se pot obţine la numărul de telefon 0745.773. 290 ( Carmen Veronica Steiciuc).