Noi proteste la Crucea. Minerii sustin ca nu a fost respectat nimic din protocolul incheiat cu ministrul Economiei

Luna martie începe cu noi proteste ale minerilor de la Exploatarea Minieră de Uraniu Crucea.

La această oră, lucrătorii din primul schimb de la ambele puncte de lucru, Crucea şi Botoşana, s-au adunat în faţa sediului administrativ şi discută cu directorul Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru.

Ei acuză conducerea companiei că nu a respectat nimic din protocolul încheiat în 30 ianuarie cu ministrul Economiei, că nu li s-au mărit salariile şi nici nu li se alocă mai mulţi bani pentru norma de hrană.

Protestatarii intenţionează să se blocheze în subteran după ce, la protestul din luna ianuarie, au protestat timp de o săptămână în faţa sediului administrativ.

proteste_crucea_2

În 30 ianuarie, după o săptămână de proteste ale minerilor de la EM Crucea, o delegaţie a Ministerului Energiei, IMM și Mediului de Afaceri, condusă de ministrul Andrei Gereas-a ajuns la un acord, condițiile fiind statuate în cadrul unui  protocol semnat de toate părțile implicate.

Astfel, a fost agreată o nouă formulă de calcul a salariului pentru angajații din subteran și pentru cei de la stațiile de preparare, în așa fel încât minerii să beneficieze de creșterea veniturilor începând cu data de 01 februarie 2015.

„Aplicarea acestei măsuri permite apropierea salariilor de la exploatarea de uraniu de nivelul venitului mediu din sectorul mineritului. De asemenea, prin protocol a fost consfințită respectarea în continuare a prevederilor contractului colectiv de muncă referitoare la acordarea primelor de Paște, Ziua Mineritului și de Crăciun”, se preciza într-un comunicat al Ministerului Energiei transmis după semnarea protocolului.

Totodată, în urma discuțiilor s-au stabilit, printre altele, înaintarea către Ministerul Muncii a documentației privind modul de calcul al pensiei, precum și pregătirea documentației în vederea efectuării de demersuri pentru modificarea prin HG a valorii mesei mesei antidot, mai menţiona sursa citată.

”Înțelegem condițiile grele în care se desfășoară munca în subteran, iar măsurile decise astăzi pentru o mai bună recompensarea a eforurilor și a expunerii la un mediu neprielnic sănătății sunt ceea ce putem face pentru mineri în acest moment. Vom studia cu atenție punctele care ne-au fost semnalate și cu siguranță vom susține viitoare schimbări legislative necesare oamenilor care lucrează în acest sector.  De asemenea, considerăm că se impune o analiză atentă a modului de salarizare, a relațiilor de muncă și a condițiilor de securitate în muncă”, a declarat la acea dată Andrei Gerea.

loading...