Eclipsa partiala de soare, vizibila din Suceava. Vezi in ce conditii


Intră acum și în grupul de

eclipsa 2

Unul dintre cele mai importante fenomene astronomice din România, după eclipsa totală de soare din 1999, va avea loc vineri, 20 martie, când se va putea vedea o eclipsă parțială de soare.

Directorul Observatorului Astronomic Suceava, lector dr. Cristian Pîrghie, a susținut că există posibilitatea ca sucevenii să nu poată vedea eclipsa din cauza condițiilor meteo, însă și-a exprimat speranța ca în unele perioade ale eclipsei să fie cer senin.

„Sucevenii nu cred că vor putea vedea eclipsa pentru că vremea din câte se pare nu va fi prielnică pentru observație, în sensul că va fi înnorat. Totuși există o speranță să avem cer parțial senin, în unele perioade ale eclipsei”, a spus directorul Observatorului Astronomic.

Cristian Pîrghie a mai susținut că în cazul în care vremea va permite, se vor face observații cu telescoape și lunete, iar în sala de conferințe a Observatorului vor rula filme 3D despre soare și despre eclipsele de soare.

„Putem spune că eclipsa de soare din 20 martie 2015, de la Suceava, va începe la ora 10:50:35, momentul în care discul lunar va mușca din discul solar, ora de maxim fiind 11:58:48. Acoperirea soarelui va fi, la Suceava, de 50,7%, deci mai bine de jumătate din discul solar va fi acoperit, spre deosebire de București unde eclipsa este undeva la 44-45%. Ora de sfârșit a eclipsei este 13:08:03”, a explicat directorul Observatorului Astronomic.

Pentru sucevenii care vor avea curiozitatea de a vedea eclipsa, personalul de la Observator va fi pregătit așa cum se cuvine și va da explicații suplimentare.

„Noi vom fi pregătiți la Observator, pe terasa de observație, pentru a vedea eclipsa atât prin proiecția discului solar pe un ecran și pentru a urmări eclipsa de-a lungul desfășurării ei, cât și prin Coronado și telescoape cu filtre și pentru a da explicații suplimentare, cum apare această eclipsă sau cum se calculează timpul la care va fi următoarea eclipsă”, a spus Pîrghie.

Directorul Observatorului Astronomic a mai afirmat faptul că eclipsa prezintă un interes științific, pentru studiul soarelui, iar pentru cei care vor doar să privească fenomenul spectaculos, este interesant de urmărit reacția animalelor sau modul în care soarele străbate frunzele copacilor.

Pârghie a atras atenția asupra pericolului la care sunt expuși cei care privesc eclipsa cu ochiul liber, acest lucru nefiind indicat.

„Noi vom face observații asupra soarelui cu filtre speciale care micșorează de un milion de ori intensitatea soarelui. Nu ne uităm niciodată la eclipsă cu ochiul liber pentru că riscul este mare de a rămâne fără vedere. Sunt ochelari speciali pentru eclipsă care filtrează lumina venită de la soare. Nu prin cioburi de sticlă arse, nici măcar prin sticla de la aparatele de sudură”, a atenționat directorul Observatorului Astronomic Suceava, lector dr. Cristian Pîrghie.

Ultima eclipsă de soare a fost pe 4 ianuarie 2011, iar următoarea va fi peste cinci ani, mai exact pe 21 iunie 2020.

 

 


Intră acum și în grupul de