Lungu: Iarna trecută, costurile cu încălzirea în sistem centralizat au fost mai mici decât cele suportate de sucevenii care au centrale proprii


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că doreşte ca să fie găsită o soluţie în Consiliul local Suceava pentru ca municipiul să aibă un operator care să asigure transportul şi distribuţia agentului termic.

Potrivit edilului-şef, iarna trecută, costurile cu încălzirea în sistem centralizat au fost mai mici decât cele suportate de sucevenii care au centrale proprii, iar singurul pericol este determinat de incertitudinea că va funcţiona corect sistemul centralizat de termoficare.

“Trebuie să garantăm că nu vor fi sincope”, a spus primarul care a explicat că este nevoie de un nou operator de transport şi distribuţie care să nu aibă tarele actualei societăţi aflate în procedură de declarare a falimentului.

ion lungu (2)

Lungu consideră că situaţia în care se află societatea municipalităţii, Termica SA, care urmează să fie declarată în faliment, este determinată de “o problemă de sistem”, precizând că din 2002 când a fost transferată de Guvern în proprietatea Consiliului local, nu s-a reuşit rentabilizarea acesteia oricât s-a dorit.

Primarul spus că este un “blestem al Termica” pentru municipalitate care a fost acum somată de E.On să achite suma de 3,9 milioane de lei pentru factura de gaz natural aferentă anului 2013 şi unde Primăria a fost garant, dar şi peste şase milioane de lei către operatorul regional de apă, ACET SA Suceava.

“E vorba de încă zece milioane de lei pentru ceea ce s-a consumat în trecut”, a spus primarul municipiului reşedinţă de judeţ.

Întrebat câţi bani a plătit Primăria de când societatea a intrat în insolvenţă, Lungu a estimat că suma se ridică la circa 10 milioane de euro, reprezentând în mare parte subvenţii.

Societatea de termoficare din Suceava, Termica SA, aflată în insolvenţă din 2013, va intra în faliment după ce Curtea de Apel Iași a anulat, vineri, planul de reorganizare a firmei, iar primarul Ion Lungu spune că a fost începută procedura pentru selecţia unei firme care să distribuie agent termic.


Intră acum și în grupul de