Statuia domnitorului Petru Mușat, readusă în centrul Sucevei


Intră acum și în grupul de

statuie petru musat

După cinci ani în care statuia domnitorului Petru I Mușat (1375-1391) a stat aruncată în curtea laboratorului de restaurare a Muzeului Bucovinei, din apropierea cimitirului Pacea, monumentul din bronz va fi readus în centrul orașului.

Consilierii locali suceveni au aprobat în ședința ordinară de CL de joi, 26 martie, indicatorii tehnico – economici de reamplasare cu caracter provizoriu a statuii Petru I Mușat în parcul din fața intrării laterale a Palatului Administrativ.

Amplasamentul final al statuii va fi în zona Curții Domnești, sit arheologic ce va fi supus unor studii, proiecte de restaurare și reconfigurare majore, de lungă durată.

Proiectul de reamplasare a statuii domnitorului Petru I Mușat, cel de care se leagă atestarea documentară a Sucevei, prevede amenajarea unei platforme de aproape 70 de mp, placarea cu granit a acesteia, dar şi a aleilor, parapeţilor ornamentali şi a soclului statuii pe 107 metri pătraţi. Investiția trebuie să fie realizată în două luni, costurile ridicându-se la aproximativ 75.000 lei.

Statuia domnitorului Petru I Mușat, monument realizat de către sculptorul Paul Vasilescu, a fost dizlocată în 2010 de pe esplanada Casei de Cultură pentru a permite realizarea lucrărilor de modernizare a zonei centrale a municipiului Suceava, fiind lăsată de izbeliște în curtea laboratorului de restaurare a Muzeului Bucovinei.


Intră acum și în grupul de