Primăria Suceava vrea să îşi cumpere propriile bunuri de la Termica. Lungu: „Aşa e în România”


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a  propus Consiliului Local înfiinţarea unei noi societăţi de transport şi distribuţie a agentului termic, Transagent, care să participe la licitaţia pentru preluarea acestui serviciu public în municipiu, după ce după ce Curtea de Apel Iaşi a decis respingerea planului de reorganizare a Termica SA, se aşteaptă decizia finală privind intrarea în faliment a societăţii.

Edilul-şef a declarat, în conferinţa de presă de miercuri că proiectul de hotărâre va fi supus dezbaterii CL Suceava în şedinţa extraordinară de vineri şi a menţionat că a obţinut acceptul de principiu al grupurilor politice din Consiliul local.

Lungu a spus că va solicita Consiliului Local să mandateze o echipă din cadrul Primăriei care să participe la negocieri în vederea achiziţionării, de la Termica SA, societate a Consiliului Local Suceava, a doi kilometri de conductă de termoficare dintre centrala electro-termică şi Centrala Termică 2, dar şi staţia de pompe, construite în anii ’60.

ion lungu (3)

Aceste active sunt ipotecate de operatorul regional de apă ACET SA Suceava, iar fondurile obţinute din vânzare vor fi încasate direct de ACET.

Întrebat dacă este normal ca Primăria să-şi cumpere propriile bunuri, Lungu a răspuns că „aşa e în România” şi că este o situaţie deosebită, în condiţiile în care Termica SA este sub administrare specială.

El a menţionat că terenul unde funcţionează Termica SA, 155 de hectare, aparţine municipalităţii, decizia fiind confirmată de ICCJ.

Ion Lungu a mai declarat că în ultimii ani Termica SA nu a avut nici o minimă intenţie de a reduce costurile şi că, în bugetul societăţii, costurile cu salariile sunt mai mari de 50 la sută, în condiţiile în care în cazul unei activităţi industriale, costurile cu salariile nu trebuie să depăşească 15 la sută.

El şi-a exprimat încrederea că municipiul Suceava va avea un sistem de termoficare corect, având un producător nou de energie termică, cu 30 la sută din punctele termice modernizate, program care continuă, dar şi că urmează să fie stabilită o firmă care să preia transportul şi distribuţia agentului termic.


Intră acum și în grupul de