Vezi ce măsuri vor fi luate în vederea limitării focarului de oreion de la Mironu


Intră acum și în grupul de

Situaţia privind focarul epidemic de oreion din satul Mironu din comuna Valea Moldovei a fost evaluată joi într-o şedinţă convocată de prefectul de Suceava, Constantin Harasim.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Suceava, la întrunire au participat prefectul Constantin Harasim, subprefectul Atanasă Nistor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Alexandru Rădulescu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeana Suceava Ludovic Abiţei, inspectorul şcolar general adjunct Cristina Teodorovici, primarul comunei Valea Moldovei Constantin Moroşan, cât şi consilierul pentru problemele romilor din cadrul Instituţiei Prefectului Alina Stan.

Nistor Harasim (4)

DSP Suceava a informat că de la începutul anului 2015 au fost înregistrate 60 cazuri de infecţie urliană (oreion) în rândul copiilor preşcolari şi şcolari, care învaţă la Şcoala generală Valea Moldovei şi cea din satul Mironu, situaţia fiind deosebită din punct de vedere epidemiologic deoarece până în prezent s-au înregistrat 12 cazuri cu complicaţii, având meningită urliană.

„Starea actuală a şcolii din Mironu nu a constituit un factor în declanşarea acestei boli, ea răspândindu-se pe cale aeriană, fiind impusă ca măsură medicală izolarea bolnavului. Totuşi condiţiile şcolii pot reprezenta un factor de risc în declanşarea unor focare şi epidemii. DSP Suceava a declanşat ancheta epidemiologică specifică, a dispus luarea măsurilor care se impun şi a distribuit substanţe dezinfectante Şcolii Mironu şi cabinetului medicului de familie”, se arată în comunicat.

În urma şedinţei s-a stabilit constituirea unei comisii ce se va deplasa luni în satul Mironu, formată din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, ai DSP, primarul comunei Valea Moldovei şi lideri ai romilor şi care ca începe o campanie de prevenire si conştientizare a fenomenului în rândul membrilor comunităţii.

Totodată, se vor urgenta procedurile şi demersurile necesare finalizării construirii şcolii, cât şi a grădiniţei din Mironu începute în anul 2007, dar şi catagrafierea completă a comunităţii privind situaţia vaccinărilor.


Intră acum și în grupul de