Suceava, printre primele județe din țară la numărul de sesizări privind disparițiile de copii


Intră acum și în grupul de

Din anul 1983, ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruţi, iar la nivel mondial sunt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume.

stranieri copii

Cu această ocazie, organizația Salvaţi Copiii România atrage atenția asupra numărului tot mai mare de dispariții voluntare în rândul copiilor și organizează, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), activităţi de informare şi sensibilizare a elevilor, părinţilor, profesorilor şi opiniei publice, marcând astfel în România Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi.

Potrivit unui comunicat de presă, la Suceava, vor avea loc întâlniri cu copii, în cadrul activităților școlare, iar vineri, 22 mai, de la ora 13.00, în sala mică a Casei de Cultură se va desfășura un eveniment – spectacol, susținut de voluntarii organizației, elevi din zece școli și licee din municipiul Suceava.

Evenimentul este realizat în parteneriat cu Agenția Națională Împotriva traficuui de Persoane – Biroul Regional Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Prefectura Suceava.

Organizatorii vor să tragă un semnal de alarmă și să arate că județul Suceava se află în fruntea clasamentului referitor la numărul sesizărilor de dispariții de copii, după București, Constanța, Iași și Călărași, cu un număr de 157 sesizări în perioada 15 mai 2014 – 15 mai 2015, din care 62 de sesizări în anul 2015.

„În ultimul an (mai 2014 – mai 2015), în țara noastră au fost raportate 3.736 de dispariții de copii (în creștere față de anul anterior – 3.257), iar statisticile oficiale arată că, în peste 94% din cazuri, este vorba de plecări voluntare. Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, numai de la începutul acestui an a fost solicitată urmărirea la nivel naţional a 1.387 copii”, se mai arată în sursa citată.

Reprezentanții organizației mai spun că principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sunt nesupravegherea de către părinţi, conflictele în familie, abuzurile asupra copilului, consumul de alcool sau alte substanțe halucinogene, situația economică a familiei, conform studiului realizat de Institutul de cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul I.G.P.R..

 


Intră acum și în grupul de