Directorul Spitalului Judeţean Suceava: Prin investiţiile începute din 2009, spitalul a fost adus la standardele secolului XXI


Intră acum și în grupul de

Ziua Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” Suceava  sărbătorită, miercuri, într-un cadru festiv, a reunit medici din toate specialităţile, medici pensionari, asistenţi medicali, membri ai Comitetului Director şi ai Consiliului de Administraţie, reprezentanţi ai instituţiilor sanitare, ai autorităţilor locale şi judeţene, dar şi parlamentari suceveni.

Managerul SJU Suceava, Vasile Rîmbu, a declarat că ziua unităţii medicale spitaliceşti, sărbătorită pentru prima oară în ziua de Sânziene, marchează 49 de ani de existenţă a clădirii noi a spitalului şi va deveni, în timp, o tradiţie.

SJU 50 (5)

 

“Azi vom privi înapoi, ne vom cinsti înaintaşii, ne vom mândri cu ceea ce suntem şi ne vom gândi spre viitor”, a spus Rîmbu care a mulţumit personalului medical al unităţii pentru contribuţia şi activitatea pe care a avut-o de-a lungul timpului astfel încât spitalul să ajungă la standardele actuale, dar şi medicilor pensionari şi foştilor directori ai instituţiei medicale sucevene, autorităţilor locale şi judeţene.

Rîmbu a mai spus că din anul 2009 şi până în prezent la SJU Suceava s-au realizat mari investiţii în infrastructură, în dotări şi în personalul medical, în perioada amintită fiind angajaţi 67 de medici în diverse specialităţi, au fost reabilitate şi modernizate toate clădirile, secţiile şi compartimentele spitalului, iar Blocul Operator al unităţii, care are în componenţă 14 săli de operaţii, a fost adus la standardele secolului XXI prin dotările cu aparatură şi echipamente medicale.

Managerul SJU Suceava a subliniat că printre obiectivele actualei conduceri a unităţii spitaliceşti se numără extinderea, modernizarea şi dotarea Unităţii de Primire a Urgenţelor, atragerea de cadre medicale în specialităţile deficitare, amenajarea, în conformitate cu cerinţele speciale, a unui heliport, înfiinţarea în parteneriat public- privat a unui Centru de Radioterapie, pentru care procedurile sunt în curs de desfăşurare, dezvoltarea parteneriatului cu cea de a doua mare reţea de spitale private din lume- ACIBADEM, dar şi dezvoltarea chirurgiei oncologice la Suceava.

În cadrul manifestării dedicate împlinirii a 49 de ani de existenţă a clădirii noi a SJU Suceava a fost lansat şi volumul  “File din Istoria Spitalului “Sf. Ioan cel Nou” Suceava”, realizat la iniţiativa managerului spitalului, ce îi are ca autori pe renumiţii medicii suceveni Ioan Ieţcu şi Mihai Ardeleanu.

Totodată, au fost rostite mesaje ale unor medici care şi-au desfăşurat activitatea în acest spital, dar şi mesaje ale autorităţilor, iar în final au fost înmânate diplome şi distincţii atât medicilor pensionari, foştilor directori ai unităţii spitaliceşti, medicilor şefi de secţie şi asistenţilor şefi, foştilor şi actualilor membri ai Consiliului de Administraţie şi Comitetului Director, cât şi reprezentanţilor autorităţilor locale şi judeţene, care au contribuit la performanţele, modernizarea şi dezvoltarea acestui spital.

Medicul Ioan Ieţcu a realizat o prezentare a simbolisticii zilei de 24 iunie, precizând că în volumul la care a lucrat împreună cu medicul Mihai Ardeleanu s-a rescris “esenţa trecutului asistenţei medicale în ţinutul Sucevei”  conectată  cu prezentul instituţiei spitaliceşti sucevene.

ietcu

“Este sărbătoare azi şi pe uliţa noastră, în acest templu neo-hipocratic în care slujim semizeului Hipocrate şi în care ne petrecem o treime până la o jumătate din viaţa noastră. Ziua de Sânziene este importantă din mai multe motive. Această zi dedicată a fi ziua spitalului nostru este de azi încolo începutul unei tradiţii datorate inspiratei opţiuni făcută de domnul director Râmbu. Pe lângă ziua de 2 iune, ziua de pomenire a Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, s-a mai consacrat încă o zi de sărbătoare, la 24 iunie, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, de fapt, aceasta înseamnă Sânzienele”, a spus medicul Ioan Ieţcu.

Doctorul Ioan Ieţcu a spus că volumul cuprinde aspecte ale activităţii medicale din epoca modernă a Spitalului Judeţean de Urgenţă, dar şi elemente privind asistenţa medicală în Suceava până la înfiinţarea spitalului nou.

El a anunţat că va fi realizată şi tipărită o revistă medicală a Bucovinei, propunând, totodată, şi înfiinţarea unui muzeu al medicilor şi farmaciştilor din Bucovina.

La rândul său, medicul primar Mihai Ardeleanu a declarat că această carte nu s-ar fi putut naşte “dacă  toţi înaintaşii noştri, dacă toţi contemporanii noştri, medici, cadre medicale medii, directori, membrii ai Consiliilor de Administraţie şi ai Consiliilor Directoare nu ar fi muncit cu sârguinţă pentru acest spital”.

 

“Din dragostea pentru această instituţie şi din dragostea pentru istorie, în general, nu putea să iasă decât o carte de istorie a spitalului Suceava. Noi ne-am păstrat, ca autori, o portiţă intitulând-o “File din istoria Spitalului Suceava. Este un început pe care, sigur, noi am fost destinaţi să-l inaugurăm. Este o acţiune care va continua, pentru că istoria se scrie în fiecare zi prin activităţile noastre, au scris-o, aşa cum am spus, înaintaşii noştri printr-o activitate prestigioasă în condiţii economice şi politice dificile, noi o continuăm, astăzi, în condiţiile date şi vom lăsa urmaşilor noştri o instituţie puternică, pe care va fi datoria lor să o cultive şi să o ridice în continuare”, a spus medicul Mihai Ardeleanu.

El a subliniat că munca celor doi autori reprezintă “un sondaj” în trecut, care nu a arătat decât o faţetă a activităţii spitalului, subliniind că, anul viitor, când se va împlini o jumătate de secol de existenţă a spitalului nou, se va realiza o ediţie “mai bine organizată”.

“În anul 2019, când se vor împlini 400 de ani de la prima clădire cu destinaţie exclusiv medicală din teritoriul românesc, mai veche decât Colţea sau Sf. Spiridon, dacă ne va învrednici marele regizor, vom face o manifestare şi mai frumoasă”, a mai spus medicul sucevean.

 

 


Intră acum și în grupul de