Primarul Lungu se va implica serios în depunerea candidaturii Sucevei la titlul de „Capitală Culturală Europeană 2021”


Intră acum și în grupul de

„Când am venit din concediu m-am trezit cu Suceava în competiţia Capitală Culturală Europeană”, a declarat, miercuri, primarul Sucevei, Ion Lungu, arătând că urmează să se ocupe serios de depunerea candidaturii Sucevei pentru competiţia „Capitală Culturală Europeană 2021”.

„Voi încerca să salvăm ce se poate salva până pe 10 octombrie(data finală de depunere a dosarului de candidatură n.r.)”, a spus Lungu, într-o conferinţă de presă, precizând că va cere Consiliului Local să aprobe fonduri pentru cooptarea unor profesionişti care să elaboreze strategia culturală a municipiului.

Potrivit edilului-şef, municipiul Suceava nu se poate face de râs la depunerea acestei candidaturi, cea mai importantă piesă de la dosar fiind strategia culturală.

ion lungu

„Nu putem să ne facem de râs cu trei foi”, a spus primarul care a menţionat că nu doreşte ca dosarul să fie respins pentru că ar fi incomplet.

El consideră că această candidatură ar trebui să contribuie cel puţin la un câştig de imagine pentru oraş.

Primarul a mai spus că „o clacă colectivă” prin cooptarea de diverse personalităţi culturale ale municipiului care să contribuie la elaborarea acestei strategii nu poate să dea roade şi că lucrurile trebuie tratate profesionist.

El a menţionat că un eventual eşec „se va sparge” în capul primarului şi că din acest motiv va discuta şi cu voluntarii din comisia formată pentru elaborarea strategiei culturale şi urmează să vadă care ar fi costurile angajării unor profesionişti.

„Cu claca asta colectivă la acord global nu facem faţă”, a spus Ion Lungu.

Consiliul Local Suceava a decis, în 31 iulie,  într-o şedinţă extraordinară, să aprobe începerea demersurilor în vederea înscrierii municipiului în competiţia Capitală Culturală Europeană 2021, astfel că a fost desemnat un grup de lucru care să stabilească strategia culturală a municipiului până în 30 septembrie, urmând ca apoi aceasta să fie adoptată de CL Suceava.

Ulterior, până în 10 octombrie, municipiul Suceava va depune, la Ministerul Culturii, documentaţia completă pentru înscrierea în competiţia Capitală Culturală Europeană 2021.

Cu o săptămâna înaintea deciziei CL Suceava, Consiliul Judeţean Suceava a votat ca preşedintele instituţiei, Cătălin Nechifor, să fie mandatat să acţioneze în numele CJ Suceava pentru a acest proiect.

Nechifor a declarat că participarea municipiului la competiţia Capitală Culturală Europeană este un proiect care se poate face doar împreună cu CJ, cu Primăria Cernăuţi şi regiunea Cernăuţi, într-un proiect al Bucovinei istorice.


Intră acum și în grupul de