Acasă Social Cardul de sănătate devine obligatoriu de la 1 septembrie. Aproape 900 de...

Cardul de sănătate devine obligatoriu de la 1 septembrie. Aproape 900 de suceveni au refuzat documentul din motive religioase sau de conştiinţă


Intră acum și în grupul de

Începând cu data de 1 septembrie 2015, cardul național de sănătate devine unicul instrument de decontare și validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asigurații cu vârsta de peste 18 ani.

În cadrul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Anda Sălăgean, a explicat că documentul a devenit obligatoriu de la data de 1 mai, însă până la 1 septembrie este perioada de acomodare cu sistemul cardului.



anda salagean

Până în prezent, în județul Suceava au fost activate 222.411 de carduri, iar implementarea acestui sistem decurge în limite normale.

Sălăgean a mai arătat că procesul de tipărire și distribuire a cardurilor de sănătate este continuu.

„Acesta este motivul pentru care întotdeauna vor exista la casele județene carduri ale asiguraților cărora nu le-au putut fi înmânate prin servicii poștale”, a spus Anda Sălăgean.

Ea a mai declarat că din cele aproximativ 407.000 de carduri naționale tipărite pentru persoanele asigurate din județul Suceava au fost returnate de operatorul de servicii poştale Casei de Asigurări de Sănătate Suceava un număr de 20.950 de carduri naționale care nu au putut fi înmânate beneficiarilor.

„Din cele 20.950 carduri naționale returnate de operatorul poștal la sediul CAS Suceava, în perioada 9 ianuarie – 24 august a.c. instituția noastră a distribuit 7.735 carduri naționale persoanelor asigurate care le-au solicitat. În ultima perioadă media zilnică a cardurilor eliberate de instituția noastră este de 40 de carduri, programul de lucru cu publicul fiind de luni până joi între orele 9.00-15.00 și vineri între orele 9.00-13.00”, a menționat purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Anda Sălăgean.

Totodată, statisticile prezentate de purtătorul de cuvânt al CAS Suceava mai scot în evidență faptul că în perioada 1 mai – 24 august a.c. au fost eliberate 2.216 adeverințe de înlocuire a cardului național pentru asigurații care au pierdut sau deteriorat cardul și 890 de adeverințe înlocuitoare pentru asigurații care au refuzat documentul din motive religioase sau de conştiinţă.

„De asemenea, în același interval instituția noastră a eliberat 5.004 adeverințe care atestă calitatea de asigurat pentru cei care nu au primit cardul național”, a mai precizat Anda Sălăgean.

Tot în cadrul conferinței de presă, Sălăgean a arătat că în prezent, sunt în curs de distribuire de către operatorul de servicii poștale un număr de 1.700 de carduri tipărite pentru cei care au pierdut cardul și au solicitat la CAS Suceava adeverințe de înlocuire.

De asemenea, alte 19.952 de carduri de sănătate vor ajunge la asigurații din județul Suceava, cardurile fiind ridicate deja de operatorul de servicii poștale.

„Rugăm asigurații care au card național să nu solicite Casei de Asigurări de Sănătate Suceava adeverințe de asigurat deoarece dovada de asigurat este cardul național. De asemenea, rugăm asigurații să anunțe CAS Suceava, prin depunere sau transmitere de documente doveditoare, orice modificare a calității de asigurat pentru ca instituția noastră să poată opera în timp util aceste informații”, a atenționat purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Anda Sălăgean.

Potrivit regulamentului de utilizare a cardurilor de sănătate, asigurații care nu au intrat încă în posesia cardului pot sa verifice daca li s-a emis documentul prin accesarea  serviciului pus la dispozitie de CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html  sau se pot adresa caselor de asigurari de sănătate în evidența cărora se află pentru verificare şi, după caz, eliberarea cardului de sanatate.

„Asiguratii carora pana la aceasta data nu li s-a emis cardul de sanatate pot beneficia de servicii medicale fara prezentarea acestuia.

Asiguratii care au pierdut sau deteriorat cardul de sanatate  vor solicita eliberarea unui card duplicat  la CAS, unde vor depune o cerere si vor plati contravaloarea noului card si a cheltuielilor de distribuire prin servicii postale, in valoare de 15,5 lei. Pana  la primirea noului card de sanatate, asiguratii vor avea acces la servicii medicale in baza unei adeverinte de inlocuire a cardului de sanatate ce li se va inmana in momentul in care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat.

Asiguratii care, din motive personale sau religioase, refuza utilizarea cardului de sanatate, vor depune o cerere in scris la CAS in care vor mentiona motivele refuzului si vor restitui cardul de sanatate, in cazul in care l-au primit.  Accesul la servicii medicale se va realiza pentru acesti asigurati in baza unei adeverinte de inlocuire a cardului de sanatate cu termen de valabilitate 3 luni. Adeverinta nu trebuie sa ramana la furnizorul de servcii medicale, ea va fi prezentata ori de cate ori asiguratul solicita un serviciu.

Pentru asiguratii care implinesc varsta de 18 ani si/sau dobandesc calitatea de asigurat se genereaza automat din sistem comanda de tiparire si distribuire a cardului de sanatate. Nu este necesara solicitarea in scris a  asiguratului pentru eliberarea cardului. Aceastia vor primi cardul national de sanatate prin servicii postale, la domiciliul inscris in cartea de identitate”, se arată în regulament.

 

 


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version