Vezi în ce stadiu se află cel mai mare proiect de cercetare din istoria USV


Intră acum și în grupul de

Până la finele acestui an, la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava vor fi instalate peste 130 de echipamente de cercetare-dezvoltare, dintre care 21 au valori estimate la peste 100.000 de euro fiecare. Acestea vor face parte dintr-un Centru integrat de cercetare, dezvoltare și inovare pentru Materiale Avansate, Nanotehnologii și Sisteme Distribuite de fabricație și control (MANSiD) ce cuprinde 11 laboratoare de cercetare de ultimă generație.

La cinci luni de la lansarea celui mai mare proiect de investiții din istoria universității sucevene, prorectorul USV responsabil de activitatea științifică și coordonatorul științific al proiectului de cercetare-dezvoltare, prof.univ.dr.ing. Mihai Dimian, a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că lucrările decurg bine, constatându-se o întârziere de două săptămâni. El a arătat că sunt mici întârzieri din cauza unor controale pentru toate loturile de achiziții, dar și a proceselor de verificare efectuate de autoritatea contractantă.

mihai dimian

În ceea ce privește stadiul activităților la proiectul de cercetare-dezvoltare, Dimian a explicat că s-au desfășurat procedurile de achiziții pentru un număr de 53 de loturi de echipamente și software, marea majoritate fiind contractate sau în curs de contractare până la finalul lunii septembrie. Totodată, universitarul sucevean a menționat că echipamentele pentru două laboratoare au sosit deja.

„La această oră, mai mult de jumătate din echipamente sunt contractate, iar în cursul acestei săptămâni vom mai semna câteva contracte”, a spus Mihai Dimian.

El a mai declarat că până în prezent au fost semnate opt acorduri de colaborare între USV – MANSiD și institute de cercetare, universități din țară și străinătate. De asemenea, după cum a arătat prorectorul USV, 80 de cadre didactice și circa 30-40 de doctoranzi s-au asocitat centrului de cercetare.

Potrivit lui Dimian, un exemplu de protocol este cu Universitatea Tehnică din Republica Moldova, prin care se dorește atragerea de resursă umană de calitate care să activeze în cadrul centrului de la Suceava, fie temporar, fie pe o perioadă nedeterminată.

De asemenea, Dimian a precizat că la finalul lunii octombrie vor fi date în folosință și primele laboratoare.

„Primele laboratoare, inclusiv cu partea de modernizare și amenajare a spațiului așteptăm să le avem la finalul lunii octombrie”, a declarat Mihai Dimian.

El a subliniat faptul că echipamentele vor fi atât pentru studenți, cadre didactice, cât și pentru companiile din Regiunea de Nord – Est a României care vor dori să testeze produse sau să fabrice prototipuri.

„Sperăm, și asta ne-am dorit de la început, să devenim un punct de atracție, un centru pentru regiunea în care ne aflăm”, a mai spus Mihai Dimian, menționând că și-ar dori să se alăture proiectului și universitățile din Cernăuți, Chișinău și Bălți.

Valoarea totală a proiectului de cercetare este de 31.460.699 lei, din care asistență financiară nerambursabilă acordată de Fondul European de Dezvoltare Regională este de 26.823.391,97 și cea acordată Guvernul României este de 4.637.307,03.

Cele 11 laboratoare vor urmări următoarele direcții de cercetare: Laborator de materiale avansate multifuncționale, Laborator pentru nanotehnologii de stocare și procesare a informației, Laborator pentru cercetări avansate privind caracterizarea materialelor metalice şi nemetalice, Laborator pentru cercetări privind finisarea magneto-reologică a materialelor utilizate în industria optică, electronică şi a materialelor ceramice și compozite, Laborator pentru cercetări privind tehnologiile avansate de prelucrare cu roboți şi sisteme flexibile, Laborator de cercetări privind tehnologiile performante de fabricație si management integrat, Laboratorul de mașini inteligente și vizualizarea informației, Laborator de dezvoltare a aplicațiilor distribuite de monitorizare şi control a proceselor industriale, Laborator de cercetări privind sistemele de simulare, integrare şi testare „hardware-in-the-loop”- HIL pentru controlul prototipuri rapide, Laboratorul de inventică și transfer tehnologic și Laborator de incubare a afacerilor.

 

 

 


Intră acum și în grupul de