„Laborator de siguranţă” la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” din Suceava


Intră acum și în grupul de

E. ON România continuă investiţiile în educaţie prin implementarea unui proiect important în trei colegii tehnice din judeţele Iaşi, Bacău şi Suceava.

În fiecare dintre aceste unităţi de învăţământ au fost dezvoltate laboratoare de siguranţă pentru instruirea în domeniul siguranţei şi securităţii muncii.

Potrivit unui comunicat al E.ON România, anual, aproximativ 300 de elevi de la Colegiul Tehnic “Dimitrie Leonida” Iaşi, Colegiul Tehnic de Comunicaţii “Nicolae Vasilescu Karpen” Bacău şi Colegiul Tehnic “Samuil Isopescu” Suceava vor învăţa şi îşi vor forma deprinderi privind siguranţa şi securitatea muncii în meseria de electrician.

Laborator Suceava

„Specialiştii E.ON, împreună cu cadrele didactice, îi vor instrui despre utilizarea corectă a echipamentelor de protecţie a muncii, despre instrumentele şi echipamentele specifice domeniului energetic, precum şi despre instalaţiile electrice şi pericolele care pot apărea dacă nu sunt respectate regulile de protecţie a muncii”, arată sursa citată, precizând că prin aceste parteneriate este creată o legătură durabilă şi eficientă între instituţiile de învăţământ de profil şi compania E.ON, astfel încât viitori specialişti din domeniul energetic să beneficieze de o instruire adecvată.

„Ne simţim responsabili faţă de modul în care se formează viitorii specialişti , iar creşterea calităţii serviciilor energetice depinde şi de nivelul de conştientizare şi pregătire privind securitatea şi sănătatea în muncă”, a declarat Livioara Şujdea, director general adjunct E.ON Energie România.

În fiecare din şcolile partenere, compania E.ON a realizat câte un ”Laborator de siguranţă” cu dotările necesare: mobilier (mese, scaune), tehnică IT (laptop-uri cu software-ul necesar), echipament individual de protecţie (căşti, mănuşi/cizme electroizolante, salopete, echipament de lucru la înălţime), material didactic (manechin, indicatoare de securitate, afişe), pentru ca instruirea viitorilor electricieni să fie realizată într-un mediu cât mai real şi profesional.

Astfel, sunt create condiţiile necesare dezvoltării unei culturi a securităţii muncii încă de pe băncile şcolii, având conturate premisele unui comportament responsabil, cu “toleranţă 0“ faţă de abaterile de la normele de siguranţă.

,,Am răspuns cu bucurie la invitația companiei E.ON de a colabora în ca-drul acestui proiect îndrăzneț, în care se dorește împletirea cunoștințelor de specialitate ale elevilor de la domeniul electric cu pregătirea practică și teoretică oferită acestora de către electricienii E.ON, prin demonstrații practice și participarea la activitățile specifice pe perioada stagiilor de pregătire practică. Dezvoltarea de competențe sociale și organizatorice precum și pregătirea de specialitate a elevilor vor contribui esențial la creșterea calității actului educațional și la dobândirea competențelor profesionale specifice, atât de necesare practicării cu succes a meseriei de electrician”, a declarat  Cristina Hapenciuc, director adjunct la Colegiul Tehnic “Samuil Isopescu” Suceava.

 În comunicat se mai menţionează că în perioada următoare, E.ON va continua dotarea unităţilor de învăţământ cu echipamente utilizate în reţelele de distribuţie a energiei electrice, ce pot fi folosite în scop didactic, iar elevii vor putea desfăşura stagii de practică împreună cu angajaţii companiei.

 „În ultimii ani, E.ON România a derulat numeroase proiecte pentru facilitarea accesului copiilor la educaţie, reducerea ratei absenteismului şcolar, precum şi acordarea de burse pentru elevii cu rezultate foarte bune la învăţătură. De la intrarea pe piaţa locală, în urmă cu 10 ani, compania a susţinut cu aproape 3,5 milioane de euro domeniul educaţiei, în total investind peste 7,8 milioane de euro în proiecte de responsabilitate corporatistă destinate comunităţilor unde este activă”, se mai arată în comunicatul E.ON România.


Intră acum și în grupul de