Proteste ale bazariştilor suceveni la Prefectură şi la Primărie. Comercianţii cer redeschiderea centrului comercial (FOTO)


Intră acum și în grupul de

 

Proteste ale comercianţilor din bazarul din Lunca Sucevei au avut loc, joi, la Prefectură, Consiliul Judeţean şi Primăria Suceava. Sute de bazarişti au cerut redeschiderea centrului comercial care a fost închis de luni din cauză că nu respectă normele ISU.

Oamenii au acuzat interese ca acest mare centru comercial să fie închis în preajma sărbătorilor de iarnă.

Vicepreședintele CJ Suceava, Ilie Niță, a primit la discuţii circa o sută de protestatari, iar o delegație de cinci protestatari a discutat cu prefectul Constantin Harasim în timp ce circa o sută de protestatari au rămas în afara Palatului Administrativ.

Comercianții din bazar au reclamat vicepreședintelui CJ Suceava că afacerile lor sunt afectate puternic de această decizie de închidere, mai ales că este înaintea sărbătorilor de iarnă și că s-au aprovizionat cu mărfuri specifice pe care nu le vor mai putea vinde și au acuzat interese ascunse ca bazarul să fie închis în această perioadă.

Alți comercianți au spus că funcționează de multă vreme în acest centru comercial și au plătit taxe și impozite, dar și chirii lunare de circa 10 dolari/mp, iar peste noapte s-a decis să li se închidă afacerile din motive care nu țin de ei.

Mai mult, aceștia au acuzat că Primăria Suceava a încheiat contracte pentru aplasarea de chioșcuri în zone din bazar care acum trebuie eliberate pentru realizarea căilor de acces ale echipelor de pompieri, iar acum Primăria le cere comercianților care au chioșcuri în alte zone să-i convingă să se mute pe cei care le au în zonele pentru accesul pompierilor generând conflicte între comercianți.

Ei au relatat că în cursul zilei de miercuri în urma unui asemenea conflict unei femei i s-a făcut rău, iar echipajul de pe ambulanța care a sosit a fost nevoit să sară gardul în bazar pentru că nu s-a acceptat deschiderea porților pentru intrarea ambulanței.

”A contat mai mult un sigiliu decât viața unui om”, a spus unul dintre comercianți care a adăugat că jandarmii au ajuns înaintea ambulanței pentru a se asigura că nu se deschide poarta bazarului.

Vicepreședintele CJ Suceava, Ilie Niță, a spus că el înțelege toate problemele comercianților și că le va asigura sprijinul necesar, dar când a fost întrebat în ce constă acesta nu a putut răspunde.

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a declarat după întâlnirea cu reprezentanții comercianților că va trasmite ”o scrisoare de fermitate” primarului Ion Lungu în care îi va cere ca în două săptămâni să rezolve toate problemele semnalate de ISU Suceava în bazar astfel încât acesta să se redeschidă.

harasim (1)

El a recunoscut că în cursul zilei de vineri a participat la sediul ISU Suceava la o ședință la care a fost prezent și primarul Ion Lungu și în care s-a luat decizia închiderii, de luni, a bazarului.

Harasim a spus că atunci primarul și-ar fi asumat că toate problemele vor fi rezolvate în termen de două săptămâni și că îi cere să se țină de cuvânt.

El a spus că nu a convocat o ședință a Comisiei de Dialog Social care să ia decizii în această privință din cauză că timpul era ”prea în scurt” și că a preferat să facă actualul demers față de primar în calitatea sa de prefect.

Harasim a subliniat că, pe lângă faptul că este un mare centru comercial cu 1.800 de comercianți, acest bazar este și o zonă de protecție socială în condițiile în care mulți dintre cei care și-au pierdut locurile de muncă au găsit de lucru în bazar.

O mare parte dintre comercianții protestatari au constatat că instituțiile județene nu au atribuții privind soluționarea problemei lor și că singurul care o poate rezolva este primarul în condițiile în care bazarul este proprietatea municipiului.

Protestul din faţa Prefecturii s-a mutat ulterior în faţa Primăriei Suceava.

 


Intră acum și în grupul de