Poliţia Suceava avertizează şoferii că e posibilă apariţia poleiului şi cer ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope specifice sezonului

Poliţia Suceava a semnalat, sâmbătă, ţinând cont de atenţionarea meteo aflată în vigoare, că există posibilitatea apariţiei poleiului, fenomen asociat cu umiditatea şi temperaturile reduse.

În acest sens poliţiştii recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu şi-au echipat corespunzător autovehiculele cu anvelope specifice sezonului.

polei

În timpul călătoriei, cei de la volan trebuie să păstreze în mers o distanţă de siguranţă faţă de vehiculele dinainte şi să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi să utilizeze cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.

-Atenţie sporită la efectuarea depăşirilor, nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare!
-Circulaţi cu viteză moderată! Viteza excesivă sau neadaptată la particularităţile de drum şi de trafic generează accidente grave de circulaţie;
-Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice! Alcoolul diminuează considerabil reflexele;
-Folosiţi centura de siguranţă! Acest accesoriu vă poate salva viaţa;
-Folosiţi  corect luminile  pentru a vă face vizibili în trafic;
-Nu conduceţi maşina când sunteţi obosiţi! Oboseala la volan vă poate fi fatală. Evitaţi pe cât posibil să circulaţi, pe distanţe lungi, noaptea;

 

De asemenea, dimineaţa şi seara , ceaţa impune din partea celor aflaţi la volan, dar şi a celorlalte categorii de participanţi la traficul rutier, o conduită preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice.

Este necesar să se ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare.      Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie să fie reglate corespunzător.

Pietonii, bicicliştii şi căruţaşii trebuie să fie conştienţi de faptul că pe timp de ceaţă şi polei sunt mai greu vizibili în trafic şi se expun riscului de accident rutier.

 

Poliţiştii mai recomandă şoferilor  să adapteze viteza în funcţie de vizibilitate şi să efectueze manevra de depăşire doar dacă sunt siguri că aceasta se poate face fără pericol, dar şi să folosească luminile de întâlnire pe toate categoriile de drumuri pentru a se face vizibili în trafic.

 

Pietonii sunt sfătuiţi să nu utilizeze în nicio situaţie partea carosabilă pentru deplasare, iar traversarea străzii să se facă numai după o temeinică asigurarea şi prin locurile special amenajate.

 

Conducătorii de atelaje hipo vor dota în mod obligatoriu vehiculele cu materiale reflectorizante şi vor circula doar pe segmentele de drum pe care acest lucru este permis.

 

 Poliţiştii atrag atenţia şi cu privire la loacţiile de parcare a vehiculelor, având în vedere faptul că există posibilitatea ca vântul să bată cu putere şi să producă pagube prin căderi de ramuri sau copaci. De asemenea, măsuri suplimentare de precauţie trebuie adoptate în acest sens şi de pietoni cu privire la siguranţa itinerariilor de deplasare în preajma arborilor sau clădirilor.