FOTO Peste 300 de persoane la marşul “Pledoarie pentru demnitate” din Suceava cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi


Intră acum și în grupul de

Peste 300 de persoane, între care copii şi adulţi cu dizabilităţi, părinţi ai acestora, elevi şi studenţi, dar şi reprezentanţi ong-urilor şi ai serviciilor şi centrelor din cadrul DGASPC Suceava, au participat, joi, la marşul “Pledoarie pentru demnitate”, organizat de Asociaţia Blijdorp şi de Asociaţia Părinţilor cu Copii cu Nevoi Speciale Suceava.

handicap dizabilitati mars (79)

Preşedintele Asociaţiei Blijdorp România, Ionel Ivan, a declarat pentru News Bucovina că marşul “Pledoarie pentru demnitate” a ajuns la a zecea ediţie şi că prin organizarea acestei acţiuni se doreşte ca sucevenii să afle că există persoane cu dizabilităţi, care “trebuie respectate şi înţelese”.

“Noi doar mărşăluim, nu protestăm, nu cerem nimic. Dorim ca sucevenii să înţeleagă că printre noi sunt persoane cu dizabilităţi, care trebuie respectate şi trebuie înţelese”, a spus Ivan.

El a precizat că Asociaţia Blijdorp România, iniţiatoarea acestui marş, a înfiinţat în Suceava, în urmă cu 13 ani, Centrul de zi pentru copii cu dizabilităţi, iar din 2008 a dat în folosinţă Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilităţi, capacitatea centrului mărindu-se de la 30 de locuri în 2002, la 80 de locuri în prezent.

“În cadrul centrului de zi noi facem terapii specializate pentru persoanele cu dizabilităţi. Avem logopezi, kinetoterapeuţi, dar şi referenţi şi educatori de la grupă, care sunt specializaţi cu stagii de pregătire la Blijdorp- Belgia, mama acestui proiect”, a spus Ivan.

La rândul său, directorul adjunct al DGASPC Suceava, Magdalena Isăilă a declarat că instituţia, prin reprezentanţii ei, este alături şi în acest an de copiii şi tinerii de la Centrul Blijdorp din Suceava, centru ce funcţionează în structura DGASPC Suceava.

Isaila

“Mă bucur că şi în acest an suntem alături de copii şi tinerii de la Centrul Blijdorp. Suntem bucuroşi pentru că îşi manifestă în acest fel pledoaria pentru demnitate, tinerii aceştia sunt cu adevărat minunaţi”, a spus Isăilă.

Unul dintre participanţii la marş, Marius, a declarat că se află pentru prima dată la acest marş de solidaritate, în calitate de verişor al unui copil cu dizabilităţi, şi că doreşte ca în acest fel să atragă atenţia oamenilor că şi persoanele cu dizabilităţi au aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi.

“Nu am venit să cerem ceva, ci să arătăm şi să demonstrăm că şi aceşti copii sunt exact la fel ca şi celelalte persoane, că au aceleaşi drepturi ca şi noi, ceilalţi”, a spus Marius.

Părintele unui copil cu dizabilităţi, Lidia, a spus că prin participarea la marşul “Pledoarie pentru demnitate” doreşte ca lumea să conştientizeze că persoanele cu dizabilităţi există şi că trebuie incluse în societate.

“Vrem să conştientizeze lumea că existăm şi să ne putem include şi noi printre ceilalţi. Vrem doar să se ştie că existăm”, a spus Lidia care a arătat că,.în ultimii ani, s-a constatat o deschidere din partea comunităţii  faţă de persoanele cu dizabilităţi.

Adriana, elevă în clasa a X a  la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Suceava, a spus că participă pentru prima oară la acest marş şi că a dorit să-i cunoască pe copiii care au dizabilităţi şi să-şi exprime în acest fel solidaritatea cu aceştia.

O altă elevă a aceluiaşi colegiu sucevean, Alexandra, a spus că a venit la acest marş împreună cu colegii săi şi cu un profesor pentru a-i susţine pe copiii cu dizabilităţi.

handicap dizabilitati mars (85)

La marşul “Pledoarie pentru demnitate”, care s-a desfăşurat, joi, pe traseul Primărie- Consiliul Judeţean Suceava, au participat copii şi adulţi cu dizabilităţi, dar şi elevi şi profesori ai Şcolii nr. 1 Suceava, Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” Suceava, Colegiului de Informatică “Spiru Haret” Suceava, Colegiului Naţional “Petru Rareş” Suceava şi ai Şcolii Filadelfia, studenţi ai Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, reprezentanţi şi beneficiari ai Centrelor Sasca şi Costâna, echipele mobile din cadrul Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul DGASPC Suceava, reprezentanţi ai Asociaţiei “Sf. Ioan cel Nou”, ai Asociaţiei Creştine “Cristos pentru România”, ai Asociaţiei Părinţilor cu Copii cu Nevoi speciale, ai AREAS Suceava.

Potrivit DGASPC Suceava, la sfâşitul lunii octombrie 2015, în evidenţele instituţiei se aflau 20 783 de persoane cu dizabilităţi, încadrate în grad de handicap, din care 2082 sunt copii şi 18 701 sunt adulţi.

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, se marchează, în fiecare an, în data de 3 decembrie, iar tema propusă pentru anul 2015 este “ Incluziunea socială contează: acces şi acordare de drepturi pentru toţi oamenii, în mod egal”.(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de