Spectacol de caritate, în cadrul proiectului educativ ”Suflet bucovinean”, derulat la Colegiul Național de Informatică ,,Spiru Haret” din Suceava


Intră acum și în grupul de

La Colegiul Național de Informatică ,,Spiru Haret” din Suceava se desfășoară, până în data de 16 decembrie, o serie de activități în cadrul proiectului educativ ”Suflet  bucovinean”.

 Potrivit directorului instituției de invățământ, prof. Virginel Iordache, aceste activități, ce au ca scop exprimarea frumosului prin intermediul artei, a sensibilității și forței creatoare, au debutat în data de 23 noiembrie, cu o expoziție de obiecte reprezentative pentru spiritul bucovinean, organizată în holul colegiului.

CN Spiru Haret Virginel Iordache (2)”Bucovina e locul ce abundă în legende, mituri și tradiții păstrate de veacuri. Aici, lucrurile simple, de la îndeletnicirile zilnice și până la diversele momente ale anului, sărbătorile religioase sau clipele importante ale calendarului agricol, sunt celebrate cu mare veselie prin festivaluri și serbări. Astfel, de-a lungul timpului, bucovinenii au reușit să transfigureze, prin măști și jocuri, toate aceste  momente importante ale vieții, cărora le-au dat noi valențe de fiecare dată. Folclorul, meşteşugurile și artizanatul, transmise din generaţie în generație şi păstrate cu sfinţenie, dar şi cu mare plăcere de către bucovineni, fac ca acest ţinut să fie atât de autentic şi atât de vizitat de tot mai mulți turiști.

Din aceste considerente, elevii colegiului nostru au  evidențiat, prin exponatele lor, talentul şi sensibilitatea pentru frumos a locuitorilor acestei zone, care  mai păstrează şi astăzi, vechile ocupaţii si obiceiuri, precum și un port popular autentic, lucrat cu o neîntrecută măiestrie artistică”, a declarat Virginel Iordache.

Directorul colegiului sucevean a precizat că în perioada 3-18 decembrie a.c., activitățile se vor derula sub egida  ”Dăruind, vei dobândi!” și vor culmina cu spectacolul de caritate, ce va avea loc la Casa de Cultură din Suceava, în data de 16 decembrie, începând cu ora 17.

”Prin acest proiect, ne-am propus să lărgim sfera de cunoaştere umană, adolescenții să trăiască în relaţie cu cei din jur, să-şi dezvolte stări afective pozitive, să cunoască aspecte ale vieţii unor persoane singure, bolnave sau abandonate, să stabilească o punte de legătură între cele două medii diferite şi să-și adapteze comportamentul la cerinţele grupului cu care vin în contact. Vom  învăța că nimic nu se compară cu zâmbetele de pe chipurile unor copii cu care viața a fost mai dură, care s-au născut în niște zone mai defavorizate sau care sunt bolnavi, fără să aibă nici-o vină. Oamenii sunt la fel de buni, copiii la fel de frumoși și inteligenți”, a arătat prof.Virginel Iordache.

”Un brad de nota 10” este o altă activitate desfășurată cu mult entuziasm, inițiativă și creativitate, de către elevii Colegiului Național ”Spiru Haret”din Suceava. Cei mai frumoși brazi împodobiți cu prilejul sărbătorii Crăciunului vor fi premiați, câștigătorii concursului beneficiind de o excursie în Bucovina.

”Interesul pe care îl stîrnește în rândul elevilor face ca acest proiect să devină o manifestare de tradiție în colegiul nostru și probează încă o dată că obiectivele sale au fost atinse, iar scopul realizat, ceea ce ne determină să-l continuăm”, a conchis directorul Colegiului Național ”Spiru Haret”Suceava. (Irina L.)


Intră acum și în grupul de