Forumul Tinerilor din România lansează Pactul pentru TINEri

Forumul Tinerilor din România lansează Pactul pentru TINEri, coaliție de organizații care susțin modificarea și aplicarea Legii Tinerilor (350 / 2006).

”Constituția României, la articolul 49, alineatul (5), stabilește clar rolul tinerilor în societate, legislația națională trebuind să susțină și să ajute la implementarea acestuia: “Autorităţile publice au obligaţia să contribuie la asigurarea condiţiilor pentru participarea liberă a tinerilor la viaţa politică, socială, economică, culturală şi sportivă a ţării”.

Cover Pactul pentru TINEri

În contextul adoptării de către Guvernul României a documentului programatic „Strategia Națională în domeniul Tineretului 2015-2020”, Forumul Tinerilor din România a considerat necesară și a inițiat o dezbatere publică referitoare la cadrul legislativ în care își desfășoară activitatea tinerii, cu scopul alinierii acestuia la legislația europeană și la nevoile reale ale celor peste aproximativ 5,5 milioane de tineri din România.

Strategia a evidențiat o serie de aspecte care converg către nevoia de actualizare a actualei Legi a Tinerilor (350 / 2006): legea 350 / 2006 NU rezolvă problema inechităților sociale existente în România, discrepanța dintre sectorul de tineret din mediul rural și cel din mediul urban fiind majoră; legea 350 / 2006 trebuie corelată cu principalii piloni ai Strategiei Naționale pentru Tineret (“Muncă și antreprenoriat“, “Cultură și educație non-formală”, “Sănătate, sport, recreere”, “Participare și voluntariat”), pentru a elimina dificultățile semnificative în îndeplinirea obiectivelor acesteia; legea 350 / 2006 NU pune accent pe participare activă, responsabilitate civică și dialog structurat cu tinerii, în contextul în care aceste obiective se înscriu în Strategia Europa 2020;  legea 350 / 2006 NU răspunde nevoilor generației noastre și nu este corelată cu obiectivele și principiile europene din strategia Europa 2020 sau din Planul D pentru Democrație, Dialog și Dezbatere al Comisiei Europene.

În acest sens, în urma consultării a peste 2500 de tineri și 200 de organizații, prin Caravana Națională a Dialogului Structurat cu TINErii și Consiliul Național al Tinerilor din România, Forumul Tinerilor din România  ia atitudine și propune formarea Pactului pentru TINEri”, se arată într-un comunicat transmis de Forumul Tinerilor din România.

Potrivit sursei citate, scopul Pactului este de a genera o dezbatere reală în mediul public, cu privire la situația tinerilor din România, nevoile și provocările cu care se confruntă aceștia, care să genereze actualizarea Legii Tinerilor și aplicarea acesteia.

Forumul Tinerilor din România invită toate organizațiile de la nivel local și național să devină parte a Pactului pentru TINEri, prin completarea formularului disponibil la: http://bit.ly/1Oe6X9j.

Forumul Tinerilor din România reprezintă platforma națională neguvernamentală, apartidică, non-profit, în domeniul tineretului, ce reunește 165 de organizații din întreaga țară.

Viziunea Forumului este o lume în care tinerii își pot atinge întregul potențial, iar prin organizațiile neguvernamentale încurajăm, susținem și reprezentăm tinerii din România. (Irina Lițu)