Miting pentru finalizarea pârtiei Rarău, duminică, în Câmpulung Moldovenesc

La Câmpulung Moldovenesc va avea loc, duminică, un miting pentru susținerea finalizării lucrărilor la pârtia de schi Rarău.

Acțiunea a fost inițiată pe rețelele de socializare, sute de persoane anunțându-și deja participarea.

Protestul va avea loc pe platoul central din municipiul Câmpulung Moldovenesc, între orele 12.00-14.00.

„Vom fi mulți, vom avea o sumedenie de bannere, vom purta costume de ski și nu în ultimul rând, vom arăta că avem un cuvânt de spus!”, a scris Cosmin Giosan, unul dintre cei care va lua parte la miting, pe o rețea de socializare.

rarau

Precizăm că lucrările de amenajare a pârtiei de schi Rarău au fost realizate în proporție de 80 la sută, iar dacă se vor finaliza, pârtia va fi una dintre cele mai lungi din țară.

La începutul anului trecut, primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, a declarat că iniţierea proiectului pârtiei de schi de pe Masivul Rarău a determinat mai mulţi investitori în turism să deschidă unităţi de cazare şi de alimentaţie publică, care să deservească turiştii ce vor veni, pentru care aceştia au luat credite, dar că din cauză că Guvernul a refuzat să mai finanţeze din 2012 lucrările, investitorii au de suferit.

„E nevoie cât mai repede de această pârtie de schi care, pentru noi, înseamnă un obiectiv esenţial în dezvoltarea zonei”, a explicat Mihăiţă Negură.

Edilul-şef câmpulungean a mai arătat că lucrările de la pârtia de schi de pe Masivul Rarău sunt blocate din 2012, după ce Guvernul nu a mai contribuit cu fonduri pentru finanţare, iar cele două firme care au executat lucrări au solicitat Primăriei Câmpulung Moldovenesc să achite restanţele de plată de 7,1 milioane de lei.

Lucrările la pârtia de schi din Câmpulung Moldovenesc ar fi trebuit finalizate la sfârşitul anului 2012, dar au fost sistate din lipsa finanţării, după ce s-au executat peste 80 la sută din proiect şi s-au achitat zece milioane de euro pentru lucrările executate până la mijlocul anului 2012.

partie rarau 1

Traseul pârtiei de schi se va desfăşura începând de la cota 1.564 metri pe o distanţă de 4.200 de metri, până  la cota 765 de metri, pe două tronsoane continue, separate doar de gradul de dificultate şi de staţiile de telegondolă. Lăţimea pârtiei variază între 27 de metri la cota de plecare şi ajunge până la 86 de metri în preajma staţiei intermediare a telegondolei.

Transportul pe cablu se va face cu sistem de telegondolă cu opt locuri şi se va desfăşura liniar între zona de plecare a pârtiei de schi şi zona de sosire din partea inferioară. Primul tronson al pârtiei are o lungime de trei kilometri, urmând ca apoi să fie începute lucrările la cel de-al doilea tronson, cu o lungime de 1,4 kilometri.

În anul 2005, municipiul Câmpulung Moldovenesc a fost declarat staţiune turistică de interes naţional.