Activități preventive organizate de polițiști pentru siguranța copiilor în timpul vacanței intersemestriale

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din IPJ Suceava au desfăşurat în săptămâna premergătoare vacanţei intersemestriale, în perioada 1 – 06 februarie, activităţi preventive şi de informare în şcoli, tocmai pentru ca elevii să se poată bucura în siguranţă de vacanţă.

vacanta in siguranta 2

Potrivit reprezentanților Poliției Județene, temele abordate au vizat prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, atât în viaţa reală cât şi în mediul on-line, precum şi siguranţa rutieră.

De asemenea, poliţiştii le-au adresat elevilor recomandări utile siguranţei lor, cu atât mai mult cu cât în vacanţa intersemestrială unii dintre ei vor pleca în tabere şi excursii.

Totodată, polițiștii suceveni le recomandă părinților ca în cazul în care s-au hotărât să-şi lase copilul singur, să se asigure că acesta ştie numele său complet, numele părinţilor, adresa şi numărul de telefon, locul de muncă al părinţilor săi, dar şi numerele de telefon ale acestora.

Mai mult, părinţii sunt sfătuiţi să se asigure că cei mici știu cum să apeleze numărul de urgenţă 112, cum să păstreze cheile locuinţei ascunse şi în siguranţă și ce să facă atunci când sunt urmăriți de o persoană dubioasă.

vacanta in siguranta 5

„Copilul mai trebuie învăţat să verifice interiorul casei înainte de a intra, să încuie mereu uşa după ce a intrat în casă, să anunţe imediat ce a ajuns acasă şi să nu deschidă uşa decât persoanelor de încredere ale familiei”, se arată într-un comunicat al Poliției Județene.

Poliţiştii le reamintesc şi şoferilor faptul că atunci când circulă cu autovehiculul şi transportă copii, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, riscă să fie sancţionaţi cu 4 – 5 puncte-amendă şi 3 puncte de penalizare în cazul în care nu respectă obligaţia de a se asigura că minorii poartă centuri de siguranţă sau sunt transportaţi în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condiţiile prevăzute de lege, şi dispoziţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

vacanta in siguranta 4

Oamenii legii vin cu o serie de recomandări şi pentru elevii care circulă în calitate de pietoni pe drumurile publice: să circule numai pe trotuare când strada este prevăzută cu acestea; să circule numai pe partea stângă a drumului, în sensul de mers, când acesta nu are trotuare; să traverseze prin locurile marcate şi să se asigure înainte de a traversa; să se comporte civilizat pe drumurile publice.

„De altfel, în toată această perioadă, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava vor continua activităţile specifice Campaniei naţionale de educaţie rutieră „Alege Viaţa!” în cadrul căreia o atenţie deosebita este acordată conştientizării categoriilor vulnerabile de participanţi la traficul rutier, respectiv copiilor, în vederea prevenirii accidentelor rutiere” se mai arată în comunicatul Poliției Județene.

Astfel, poliţiştii au derulat la nivelul mai multor unităţi de învăţământ activităţi interactive de implicare a copiilor în activităţi extracuriculare cu tematică preventivă, fiind organizate patrule şcolare , zeci de copii „dobândind” pentru câteva momente calitatea de poliţist rutier şi desfăşurând alături de agenţii şi ofiţerii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Serviciului Rutier activităţi pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră.