„Etichetele alimentare ne ajută să ne ferim de ceea ce ne face rău”, activitate desfășurată la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava


Intră acum și în grupul de

La Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, a avut  loc la sfârșitul lunii trecute activitatea „Etichetele alimentare ne ajută să ne ferim de ceea ce ne face rău”, în cadrul proiectului educațional „Viața de liceu se trăiește o singură dată!”.

Activitatea s-a desfășurat sub coordonarea profesorilor Gabriela Boberschi, de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, și  Claudia-Elena Șandru, de la Colegiul „Vasile Lovinesc” Fălticeni.  Evenimentul, la care au participat elevi de la ambele colegii, i-a avut ca invitați speciali pe  directorul adjunct Rodica Munteanu și pe comisarul superior Elena Oanea, de la Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorilor Suceava.

elena oanea la Colegiul Dimitri cantemir (1)”Cu toţii consumăm produse alimentare zilnic, dar cu sau fară voia noastră omitem să citim informaţiile de pe etichetă, iar pentru acest mic amănunt riscăm să ne punem viaţa în pericol. Este important să ştim să ne folosim de informaţiile date de către producătorul produsului alimentar înainte de a-l cumpăra”, a arătat  comisarul superior Elena Oanea.

Ea a subliniat, printre altele, că scopul etichetarii este de a da consumatorilor informațiile necesare, suficiente,  astfel încât să permită acestora să aleagă acel produs care corespunde exigențelor lor din punct de vedere al nevoilor și posibilitatăților lor financiare, precum și de a cunoaște eventualele riscuri la care ar putea fi supuși.           

”Nepuntincios în faţa puterii producătorilor sau marilor comercianţi, bombardat de reclame ameţitoare, supus presiunilor exercitate de unele tehnici noi de vânzare cu care nu a fost obişnuit, consumatorul  român devine o victimă sigură, fiind astfel o pradă ușoară pentru cei ce vor să-şi vândă produsele cu orice preţ”, a mai precizat Oanea.

 

Despre informațiile de pe etichetele alimentare a vorbit și Maria-Mădălina Onofrei, elevă la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni: „ Foarte atractivă și frumos colorată, eticheta nu are numai rolul de a-ți atrage atenția atunci când mergi la cumpărături, ci deține și un rol educativ, informativ. Producătorii sunt obligați să scrie pe eticheta produsului respectiv trei informații principale: denumirea produsului (mai exact ce este acel produs, ce conține ambalajul respectiv), cantitatea netă, termenul de valabilitate (data durabilității minimale)”.

La rândul său, Levi Sauciuc, elev la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, a ținut să evidențieze că „informațiile înscrise pe etichetă nu trebuie să inducă în eroare consumatorii la achiziționarea produselor în privința  caracteristicilor alimentului și în special a naturii, identității, proprietatăților, compoziției, cantității, durabilității, originii sau provenienței sale, precum și a metodelor de fabricație (…)”.

elena oanea la Colegiul Dimitri cantemir (2) ”Activitatea noastră s-a încheiat cu un sfat: PĂSTREAZĂ BONUL FISCAL eliberat de magazinul de unde ai cumpărat! În acest fel, la o eventuală reclamație, este foarte important să putem face dovada că un anumit produs neconform a fost achiziționat de la operatorul economic reclamat.

Acest proiect se doreşte a fi o pledoarie pentru viaţă, pentru mediul sănătos. Are ca scop să insufle copiilor dragostea de natură, astfel ca generaţiile viitoare să beneficize de un aer curat şi un mediu sănătos, iar viitorul să fie în sensul  reconcilierii cu natura spre binele şi folosul nostru.

Este importantă implicarea elevilor în activităţi sociale cu caracter  educativ, care promovează un stil de viaţă sănătos, participativ şi durabil. Formarea unei atitudini pozitive și responsabile față de sănătatea sa și a celor din jur, a unui stil de viață sănătos și dezvoltarea armonioasă într-un mediu cât mai sănătos”, a declarat prof. Gabriela Boberschi, unul dintre coordonatorii activității „Etichetele alimentare ne ajută să ne ferim de ceea ce ne face rău”.

 


Intră acum și în grupul de