Acasă Social Premiera nationala la Sasca Mica – primul Sat social e aproape realizabil

Premiera nationala la Sasca Mica – primul Sat social e aproape realizabil


Intră acum și în grupul de

Primul Sat social din judetul Suceava și chiar din România este pe  cale de a se realiza la Sasca Mică, în comuna Cornu Luncii.

Proiectul va fi posibil ca urmare a unei colaborări intre Consiliul Judeţean Suceava, Consiliul Local Cornu Luncii, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi mai multe organizaţii neguvernamentale (ONG-uri) din Landul Bavaria-Germania care au sediile în oraşele Altötting şi Neuötting.



La acest proiect o mână de ajutor vor da  şi ONG-urile locale care își doresc ca primul sat social din România să funcţioneze după principiile care functioneaza in Germania.


premiera sasca mica sat social

Anunţul a fost făcut de primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, la Sasca Mică, în prezenţa unei delegaţii a oraşului german Altötting care l-a avut în frunte pe primarul Herbert Hofaurer și care a venit in Romania cu ajutoare de la peste 1.500 km depărtare.

Gheorghe Fron a declarat că ”satul social” se va întinde pe o suprafaţă de 11 hectare atribuită gratuit de CL Cornu Luncii şi va fi construit cu fonduri europene atrase prin proiectele care vor fi depuse de ONG-uri. Construirea satului social este prevăzută în strategia de dezvoltare pe orizontală a Centrului Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Sasca Mică scopul fiind acela de integrare a celor 405 beneficiari ai Centrului în societate, angajarea lor la ateliere protejate şi construirea de locuinţe pentru ei.

 

Din perspectiva primarului Gheorghe Fron noul Sat social va transforma centrul de la Sasca Mică într-un complex rezidenţial de servicii şi facilităţi la nivel european, pentru persoanele cu handicap neuropsihiatric, şi va accelera procesul de recuperare a acestora.

Primarul oraşului Altötting, Herbert Hofaurer, a reliefat eforturile autorităților din Cornu Luncii pentru tot ce s-a făcut la Centrul Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Sasca Mică care, din perspectiva sa, a ajuns să fie unul model la nivel naţional.

 

„Sunt foarte entuziasmat şi fericit să văd cum tot timpul vin la noi în Germania salariaţi ai acestui centru pentru a învăţa de la noi tehnici de psih-pedagogie. Scopul este acela ca în viitorul apropiat o persoană cu handicap să aibă o viaţă normală ca a tuturor celorlalţi de lângă ea. Înainte se mergea mai mult pe îngrijirea persoanelor cu probleme, pe alimentaţie mai bună dar astăzi se doreşte ca aceste persoane să ducă o viaţă normală. Mă bucur pentru proiectele care vor veni pentru dezvoltarea acestui centru”, a spus Herbert Hofaurer.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version