La USV a fost inaugurat un Centru de Reușită Universitară


Intră acum și în grupul de

La Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava a fost inaugurat miercuri, 23 martie, Centrul de Reușită Universitară (CRU), sub coordonarea Agenției Universitare a Francofoniei-Biroul pentru Europa centrală și orientală de la București (BECO-AUF).

Evenimentul de lansare al CRU a avut loc în prezența reprezentanților AUF, a conducerii USV, a primarului municipiului Suceava, dar și a cadrelor didactice și a studenților din mediul universitar sucevean.

centrul de reusita universitara (1)

Proiectul Centrului de Reușită Universitară s-a născut ca urmare a vizitei pe care directorul BECO al AUF, Fabien Flori, a efectuat-o la Suceava, la invitația deputatului PNL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, și grație eforturilor și implicării directe a rectorului USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa.

Moderator al evenimentului de inaugurare a Centrului de Reușită Universitară a fost directorul departamentului de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, conf. univ. dr. Olga Gancevici, aceasta subliniind faptul că CRU se adresează deopotrivă studenților de la licență, masterat și doctorat, cât și cadrelor didactice, de la toate facultățile din cadrul USV.

La rândul său, prorectorul cu imaginea universităţii, relaţii internaţionale şi dezvoltare europeană, prof. univ. dr. Ştefan Purici, a declarat că Centrul de Reușită Universitară este o instituție care promovează cunoașterea, cercetarea și educația.

„Centrul de Reușită Universitară este o instituție care își va permite și va putea realiza o legătură între învățământul universitar și învățământul preuniversitar, între mediul academic și comunitatea locală”, a spus prof. univ. dr. Ştefan Purici.

Din partea Agenției Universitare a Francofoniei de la București a fost prezentă la inaugurarea CRU Ana Maria Roxana Țurcanu, care a arătat că centrul de la Suceava face parte dintr-o rețea de 46 de astfel de instituții deschise în 15 țări din Europa Centrală și Orientală.

„Faptul că astăzi se inaugurează acest centru se datorează dinamismului echipei de la Suceava”, a ținut să evidențieze Țurcanu.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că municipalitatea a sprijinit mereu activitățile Universității „Ștefan cel Mare” Suceava și și-a exprimat convingerea că instituția de învățământ superior va fi ”un vârf de lance în proiectele de dezvoltare a zonei Suceava – Botoșani”.

De asemenea, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu a mulțumit tuturor celor care s-au implicat pentru realizarea CRU, menționând că universitatea suceveană avea nevoie de un astfel de loc în care să fie promovată excelența.

„De ani de zile aveam nevoie să intrăm într-o rețea de centre care să poată să disemineze bunele practici, nu numai în domeniul francofoniei, ci în toate domeniile de activitate”, a declarat Ardeleanu.

Aceasta a amintit în discursul său că marți a fost prezentă la Palatul Cotroceni, unde a vorbit despre importanța francofoniei.

„Avem nevoie de francofonie pentru că francofonia înseamnă valori, dar și să te bați pentru niște valori: tolerență, pace. Avem nevoie de francofonie mai mult ca niciodată. Francofonia este o mișcare la nivel mondial care trebuie mult mai bine exploatată”, a mai spus prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu.

Centrul de Reușită Universitară funcționează în sala 302 din corpul A al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava și este dotat cu aparatură performantă, grație AUF, respectiv cu calculatoare, sistem de videoconferință și tablă interactivă, precum și cu materiale de studiu de cea mai bună calitate, investiția ridicându-se la suma de 2.500 euro. De asemenea, amenajarea și dotarea cu mobilier a fost realizată de Rectoratul USV.

În calendarul de activități pentru anul 2016 al CRU, coordonat de prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu și lector dr. Mariana Șovea, se vor regăsi: conferințe susținute de invitați din mediul academic internațional (Henri BOYER – Université de Montpellier III, Adel FARTAKH – Ecole Supérieure de Technologie de Casablanca, Johannes KABATEK  – Université de Zurich, Suisse), mese rotunde, concursuri, zile de studiu, ateliere de lucru, proiectii de film, lansări de carte. (Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de