Protest al medicilor de familie suceveni: Vineri şi luni nu eliberează reţete compensate şi bilete de trimitere pentru pacienţi. Vor fi asigurate însă urgenţele


Intră acum și în grupul de

Medicii de familie suceveni nu vor elibera, vineri şi luni, reţete compensate şi bilete de trimitere pentru pacienţi, dar vor asigura urgenţele şi vor oferi consultaţii pacienţilor cu boli acute, intenţionând ca prin această acţiune de avertisment să atragă atenţia decidenţilor din Sănătate ca în următoarele trei luni să modifice unele prevederi din contractul cadru care defavorizează medicii de familie.

Badrajan_Irina medici

Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, medicul primar de familie Irina Badrajan, a declarat, joi, pentru NewsBucovina că medicii de familie din judeţul Suceava se raliază formei de protest iniţiată de colegii din ţară întrucât sunt nemulţumiţi, printre altele, de nefuncţionalităţile sistemului informatic, de faptul că sunt încărcaţi cu foarte multe sarcini, că valoarea punctului per capita s-a majorat doar cu 5 bani, că în contractul cadru sunt prevăzute foarte multe obligaţii pentru medicii de familie şi foarte puţine pentru CAS, că medicii de familie „nu sunt parteneri de negociere la contractul cadru”.

Badrajan a spus că pacienţii cu boli cronice au fost atenţionaţi că, în cursul zilelor de vineri şi luni, nu vor fi eliberate reţete compensate şi nici bilete de trimitere, dar că asistenţa medicală în cabinetele medicilor de familie va fi asigurată în cazul pacienţilor cu boli acute şi în cazul urgenţelor medicale şi vor fi eliberate doar reţete simple.

“E o acţiune de avertisment, de atenţionare a decidenţilor, de sensibilizare a acestora, pentru ca în următoarele trei luni să fie operate modificări ale unor prevederi din contractul cadru care defavorizează situaţia medicilor de familie şi care ne pun în postura de a da faliment”, a explicat Badrajan.

Preşedintele director general al CAS Suceava, Victor Cristi Bleorţu, a declarat, joi, pentru NewsBucovina că, avându-se în vedere legislaţia în vigoare, contractele în derulare încheiate cu medicii de familie sunt prelungite prin acte adiţionale pentru perioada aprilie-iunie 2016 şi în aceste condiţii nu există premisa legală de a întrerupe furnizarea de servicii medicale.

“Întreruperea derulării contractului de furnizare de servicii medicale se poate face printr-o notificare care să fie transmisă CAS Suceava, iar până în acest moment nu există nici o notificare depusă la CAS cu privire la acest aspect. Actele adiţionale la contract pentru medicii de familie sunt listate şi invităm medicii de familie să vină, începând de vineri, la sediul CAS Suceava pentru semnarea acestora. Actele adiţionale intră în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2016”, a spus Bleorţu.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de