Pacienţii UPU vor fi informaţi în privinţa triajului şi codificării urgenţelor şi vor primi câte un abţibild cu codul urgenţei medicale pe care o au


Intră acum și în grupul de

Pacienţii care se vor prezenta la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţe Suceava vor primi la întocmirea fişei câte un abţibild având culoarea corespunzătoarea codului urgenţei pe care o au, iar monitoarele din sălile de aşteptare vor afişa informaţii privind codificarea urgenţelor, pentru ca aceştia să ştie care va fi timpul maxim de aşteptare.codificare culori upu

 

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţe “Sf. Ioan cel Nou” Suceava, economist Vasile Râmbu, a declarat, luni, că protocolul naţional de triaj al pacienţilor din structurile Unităţilor de Primiri Urgenţe a fost stabilit prin Ordinul 48/2009, ce reglementează, prioritizarea urgenţelor, impunându-se coduri de culoare, şi care sunt adaptate, în prezent, pe scară largă, în mai multe domenii.

Râmbu a spus că în funcţie de gravitatea bolii se stabileşte codul de triaj, care corespunde urgenţelor medicale,iar pacienţii sunt preluaţi de medici şi asistenţii medicali în funcţie de aceste coduri.

El a explicat că în cazul codului roşu, pacientul este preluat imediat de medic, în cazul codului galben pacientul este preluat imediat de un asistent medical, iar la mai puţin de 15 minute este preluat şi de medic, în cazul codului verde pacientul este preluat de asistentul medical  în cel mult 30 de minute de la întocmirea fişei şi în 30 de minute de către doctor, în cazul codului albastru este preluat în cel mult 60 de minute de către asistent şi medic, iar în cazul codului alb pacientul este preluat de către medic şi asistent îîn cel mult 120 de minute.

Râmbu a mai spus că pacienţii care se vor adresa UPU din cadrul SJU Suceava vor primi la întocmirea fişei medicale câte un abţibild având culoarea corespunzătoarea codului urgenţei medicale pe care o au, ce va fi aplicat pe mână, iar monitoarele din sălile de aşteptare şi din biroul de primirevor afişa informaţii privind codificarea urgenţelor, pentru ca aceştia să ştie care va fi timpul maxim de aşteptare.

nechifor bradatan rambu boliacu (1)

“Dorim ca pacienţii să fie informaţi foarte exact cum e codificată urgenţa medicală, care este timpul maxim de aşteptare, iar pe monitoare vor fi explicaţii privind triajul în UPU”, a subliniat Râmbu.arătând că aceste măsuri au fost luate tocmai pentru a scădea gradul de nemulţumire a pacienţilor şi timpul de aşteptare.

El a precizat că o altă măsură menită să reducă timpul de aşteptare în UPU a fost înfiinţarea unui microlaborator de radiologie şi imagistică medicală, ce are în dotare un computer tomograf, un aparat RX digital de radiologie, un echograf de înaltă performanţă, precum şi o linie endoscopică.

Totodată, prin structurarea şi organizarea UPU în noul spaţiu, au fost realizate circuitele funcţionale astfel încât să fie asigurat accesul mai facil al copiilor către Secţia de Pediatrie, dar şi al celorlalţi pacienţi către Blocul Operator, ATI, secţiile chirurgicale sau către Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală, ceea ce ar conduce la scurtarea timpilor de aşteptare, a explicat Râmbu.

Managerul SJU Suceava a arătat că în condiţiile extinderii spaţiului UPU cu mai mult de jumătate din suprafaţa iniţială, a fost propusă de SJU Suceava şi aprobată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI şi de Ministerul Sănătăţii completarea schemei de personal la UPU.

El a spus că schema de personal iniţială a fost completată cu încă nouă posturi de medic specialist în medicina de urgenţă, trei posturi de medic specialişti pediatri, două posturi de medic specialist radiologie, 24 de posturi de asistenţi medicali, un post de asistent medical radiologie, şase posturi de asistenţi radiologi operare CT, opt posturi de infirmier sau îngrijitoare şi şase posturi de brancardier.

“Avem în vedere înfiinţarea unei linii de gardă Pediatrie în UPU, justificată, în primul rând, de faptul că în zilele de sâmbătă şi duminică medicii din Secţia de Pediatrie trebuie să asigure şi urgenţele în UPU. Ţinem foarte mult la respectarea normelor interne privitoare la accesarea sălilor de aşteptare, creând mediul şi condiţiile pentru personalul medical de a acţiona cât mai eficient”, a precizat Râmbu.

El a arătat că pentru o mai bune comunicare între medic şi aparţinătorii pacienţilor de la UPU a fost amenajat un spaţiu special în care vor avea loc discuţii lămuritoare între medic şi aparţinători pentru cu privire la starea şi evoluţia pacientului pe care îl însoţesc.

Totodată, accesul către zona Unităţii de Primiri Urgenţe este facilitat prin organizarea şi amenajarea unei parcări cu 100 de locuri.

Inaugurarea noului spaţiu al UPU din cadrul SJU Suceava este prevăzută pentru marţi, la eveniment fiind aşteptat medicul Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţe din cadrul MAI.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de