Liderii Cartel Alfa din judeţele Moldovei: Un sindicat ar trebui să se înfiinţeze cu mai puţin de 15 membri în aceeaşi unitate


Intră acum și în grupul de

Condiţionarea înfiinţării unui sindicat cu minim 15 membri, ceea ce face ca foarte mulţi angajaţi să nu fie reprezentaţi, a fost una dintre problemele abordate de liderii Cartel Alfa din judeţele Moldovei, care și-au dat întâlnire în weekend la Vatra Dornei.

traian paduretLiderul Cartel Alfa Suceava, Traian Pădureţ, arată într-un comunicat de presă că în cadrul întâlnirii s-au discutat propunerile de modificare a Legii 62/2011 a dialogului social în ceea ce priveşte condiţionarea înfiinţării unui sindicat cu minim 15 membri din aceeaşi unitate, pe când pentru înfiinţarea unui partid este nevoie de trei persoane.

El a adăugat că există o problemă a nesindicalizării în comerţ şi turism din motiv că legislaţia nu permite înfiinţarea de sindicate în unităţi cu angajaţi cu mai puţin de 15 persoane şi din această cauză peste 500.000 de angajaţi nu pot fi protejaţi.

Totodată, liderii sindicali au discutat despre protecţia liderilor de sindicat,  dreptul declanşării procedurilor pentru grevă când există contract colectiv de muncă care nu se respectă întrucât acum se poate face doar acţiune în instanţă iar greva nu este posibilă, recunoaşterea contractelor colective de muncă.

Mai mult, sindicaliştii au arătat că există probleme privind cunoaşterea drepturilor elementare de populaţia tânără în vederea angajării şi susţin că tinerii sunt preferaţi la angajare şi pentru faptul că nu-şi cunosc drepturile şi pot fi uşor păcăliţi de unii angajatori şi ar fi necesare orer de legislaţia muncii în unităţile şcolare. (N.B.)


Intră acum și în grupul de